Нові австралійські броньовики

Нарешті! - зітхнули з полегшенням представники командування армії Австраліїї та фірми Thales Australia. 24 березня 2020 р. 1-й батальйон Королівського австралійського полку отримав перші п'ять бронеавтомобілів Hawkei з передсерійної партії. Відставання від визначених контрактом термінів склало понад два роки...
Історія програми  Project Land 121 Phase 4 – Protected Mobility Vehicle - Light, яка передбачала створення легкого бронеавтомобіля загального призначення, почалась у 2010 р. У конкурсі взяли участь три фірми. Крім  Thales Australia (бронекорпус і комплект додаткового бронювання проектували за субпідрядом кіббуцники з Plasan), у конкурсі взяли участь дві філії концерну General Dynamics Land Systems (Force Protection з броньовиком Ocelot та Mowag з Eagle IV), а також машини, представлені на тендер армії США за програмою JTLV. Останні вважались фаворитами. В Австралії лунали потужні голоси: "Давайте почекаємо, що виберуть американці, а потім підв'яжемось до них!". Однак уряд в грудні 2011 р. вирішив підтримати вітчизняного виробника - тим більше, що Thales Australia вже постачав армії непогані броньовики важчого класу Bushmaster (1052 одиниці).
У жовтні 2015 р.  Thales Australia отримала замовлення вартістю 1,3 млрд австралійських доларів (у більш звичних нам американських грошових одиницях - трохи більше 900 млн) на постачання 1100 броньовиків Hawkei і 1058 одновісних причепів для них. Багато це чи мало? Армія Австралії має 29,5 тисяч осіб в регулярному складі і близько 19 тисяч у резерві. Броньовики доповнять Бушмастери в піхотних батальйонах - а таких батальйонів є 17 (3 регулярних і 14 резервних).
Виробництво нових броньовиків ведеться на заводі в Бендіго, у штаті Вікторія (там, де випускають і Бушмастери). Планувалось, що перші машини Hawkei будуть передані армії наприкінці 2017 р. Але випробування дослідних зразків показали недостатню надійність машини. Для усунення недоліків знадобилось більше двох років.
Порожній Hawkei важить 7 т, а бойова маса сягає 10 т. Машина залежно від варіанту вміщає 4-6 солдат. Двигун - Steyr M16, шестициліндровий дизель потужністю 268 к.с., коробка передач - шестиступінчатий автомат ZF 6HP280, незалежна підвіска - Axle Tech 3000. За повної маси броньовик може розігнатись на шосе до 100 км/год, а запас ходу становить 600 км.
Hawkei може використовуватись як носій зброї і різноманітних спеціальних систем. Зокрема, його розглядають як шасі для елементів замовлених Австралією ЗРК NASAMS II.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М