Норвезька ракета для українського флоту?

 Нещодавно з'явилось повідомлення про те, що основним озброєнням ракетних катерів для ВМС України, які будуть замовлені у Великобританії, стануть протикорабельні ракети NSM. Що ж це за виріб?


ПКР NSM (Naval Strike Missile) проєктувалась норвезькою фірмою "Конгсберг" у взаємодії з французькою "Аероспасьяль" (зараз - частина концерну MBDA) для заміни ракет "Пінгвін". Ракета масою 410 кг має осколково-фугасну бойову частину (125 кг). Вона обладнана французьким маршовим турбореактивним двигуном і твердопаливним стартовим прискорювачем. Система наведення - комбінована: на маршовій ділянці польоту - інерційна з супутниковою корекцією, а поблизу цілі працює інфрачервона матрична головка самонаведення. Дальність пуску визначена як "понад 100 миль" (185 км), але за деякими повідомленнями може сягати і 300 км.

Ракетний катер Р965 Gnist

ВМС Норвегії замовили першу партію нових ПКР в червні 2007 р. Зараз NSM озброєні ракетні катери типу "Скьйольд" і фрегати типу "Фрітьйоф Нансен". А ось першим експортним клієнтом досить несподівано стала Польща. Ця країна вже придбала раніше шведські ПКР RBS-15 для модернізації своїх ракетних катерів типу "Оркан". Тож коли постало питання про закупівлю ПКР берегового базування видавалось, що ними стануть саме шведські ракети. Однак поляки зупинили свій вибір на NSM.

Польська ПУ ПКР NSM на шасі"Єльч" P662D43
Перше польське замовлення було оформлене в грудні 2008 р., а в червні 2013-го завершилось формування берегового ракетного дивізіону (шість чотиризарядних ПУ). У 2015 р. сформували другий такий дивізіон. В 2020 р. з'явились повідомлення про можливу закупівлю NSM у береговому варіанті Румунією. 


Пуск ПКР NSM з корабля LCS-10 Gabrielle Giffords, 2019 р.

Дуже непогано NSM продається в США - і це незважаючи на наявність власної ПКР "Гарпун". Норвезькі ракети вибрали для доозброєння обох типів кораблів класу LCS ("Фрідом" та "Індепенденс"). Крім того, NSM отримають і нові фрегати типу "Констеллейшн", створені на основі італійської версії FREMM. ВМС США планують придбати 20 таких кораблів. Нарешті, Корпус морської піхоти США у 2019 р. оголосив про намір почати формування берегових ракетних частин, озброєних NSM.


У 2020 р. рішення про придбання ракет NSM для своїх нових фрегатів MKS180 (останнім часом зустрічається також позначення F126) ухвалила Німеччина. На озброєнні бундесмаріне є і "Гарпуни", і RBS-15, і старі "Екзосети" (хоч ці може вже зняли з озброєння) - тепер ще додадуться NSM.


Для корветів типу "Махараджа Лела" (французький проєкт "Говінд 2500") замовила ПКР NSM Малайзія.


Канада ж планує озброїти NSM нові фрегати CSC, які створюються на базі британського проєкту 26.

Крім берегового і корабельного варіанту NSM існує й авіаційний. Спочатку він пропонувався для озброєння норвезьких гелікоптерів NH90, однак ймовірно першими його носіями стануть індійські MH-60R. Нарешті, ведеться розробка і варіанту NSM-SL для запуску з підводних човнів.

Своєрідним "побічним продуктом" програми NSM є крилата ракета авіаційного базування JSM (обидві ракети мають на 70% спільну конструкцію). JSM вже замовлені ВПС Норвегії та Японії для озброєння винищувачів F-35.

Які ж недоліки NSM? Головний - це висока ціна: ця ракета коштує 2,2 мільйони доларів, а "Гарпун" - 1,4 мільйони. Однак вона компенсується можливістю застосовувати NSM не лише по морських, але й по берегових цілях. Другий недолік - терміни поставки. Зараз замовникам NSM треба досить довго чекати своєї черги. Саме це стало однією з причин вибору Фінляндією ізраїльських ПКР "ГабріельV - їх можна отримати практично одразу. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М