І знову про танкові бої на Донбасі

Стаття з червневого числа польського часопису Nowa Technika Wojskowa.

Присвячена одному епізоду боїв - знищенню сєпарського Т-64БВ 10 лютого 2015 р. в районі станції Рідкодуб (на південний від Дебальцева). Але зміст статті значно виходить за межі цього епізоду. Автор стверджує, що фінальний підсумок зимових боїв 2015 р. важко вважати поразкою України - навіть враховуючи падіння ДАП і відступ з Дебальцевського виступу. По-перше, вдалось уникнути чергового "котла" на кшталт Іловайського. По-друге, українські війська цитую: "пропустили через м'ясорубку передові сили т.зв. донецької і луганської народних республік, втрати в живій силі яких були в 6,5 разів вищі".

Автор вказує, що основну частину українських військ, які діяли під Дебальцевим, становили ветерани з бойовим досвідом. Особливо це стосувалось 1-ї ОТБр, система ведення бою якої суттєво різнилась від "свіжих" частин. Це стосувалось, зокрема, добре налагодженої розвідки, яку в інтересах танкістів вели піхота і спецназ. Також танкісти відмовились від тривалого перебування на позиціях (як це траплялось влітку-восени 2014 р.), вміло застосовуючи маневр. Навіть якщо доводилось перебувати на опорних пунктах, вони не виставляли танки під вогонь ПТРК. Тому екіпажі БМ "Булат" становили важкого противника під час боїв у дебальцевському виступі, а їхні рішучі дії дозвоили вивести з нього українські війська.

І ще один фрагмент процитую: "Не слід характеризувати танкістів як солдатів підрозділів з низькою мораллю. Бої були запеклими, а випадки оборони опорних пунктів до останнього снаряда - настільки частими, що можна писати про високий esprit de corps".

Детально розглянута схема постачання сєпарам танків Т-64 з Росії: звідки брали, як готували, як доставляли. Вказано, що близько 10 Т-64 прибули в червні 2014 р., два десятки Т-64А/Б/БВ - в липні, а в листопаді - ще 35-40 Т-64БВ. Надалі постачались тільки Т-72Б.

Словом, стаття цікава





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М