"Вистрєл"


 

Останнім часом «щільно йдуть» трофейні або знищені м-скальські бронеавтомобілі різних нестандартних типів – на кшталт вже згаданих нами «Ахмата» чи «ВПК-Урала». А 10 жовтня з’явились фото ще однієї затофеєної машини цього класу – КамАЗ-43269 (він же БПМ-97) «Вистрєл». У конструкції «Вистрєла» простежується багато паралелей з «Ахматом» - обидві машини створені на базі серійних вантажівок, обидві мають капотну компоновку. Але «Вистрєл», менший, двовісний. По суті, це – «реінкарнація» старезного БТР-40, тоді як «Ахмат» - «продовжувач традицій» більшого БТР-152.

 

«Вистрєл» - машина далеко не нова, на відміну від «Ахмата» і «ВПК-Урал». Проєктування її почалось ще в 1997 р. спільно московським технічним університетом ім. Баумана і заводом КамАЗ. Призначався броньовик для прикордонних військ – такими машинами планувалось замінити неброньовані вантажівки ГАЗ-66. З сучасної точки зору машина дуже примітивна, ба, навіть, архаїчна – «протикульне» бронювання на рівні 60-х років минулого століття, великі вікна, які ще більше послаблюють захищеність, абсолютна відсутність протимінного захисту... У підсумку вийшла десятитонна машина місткістю 6 осіб. Передбачались різноманітні варіанти озброєння – башта, аналогічна застосованій на БТР-80, інші типи кулеметних башт, або ж у безбаштовому варіанті – кулемет на турелі.

 

Але дефолт фінансів шишкостану у 1998-му майже поставив хрест на проєкті. Державного замовлення не було, і «Вистрєл» стали просувати на цивільний ринок – у варіантах інкасаторського броньовика чи машини для перевезення вибухових речовин. Вдалось отримати і дозвіл на експорт. У 2005 р. партії цих броньовиків продали Казахстану й Азербайджану. Звідти одразу ж посипались рекламації – у «Вистрєлів» рвався кардан, ламались ресори, з’явились тріщини в броні... Зрештою, Казахстан відмовився від уже замовлених броньовиків. І цю браковану партію «Вистрєлів» у 2008 р. викупило міністерство нападу шишкостану. Приблизно в той же час броньовик взяли на озброєння пагранічнай служби ФСБ під позначенням БПМ-97 (баєвая пагранічная машина).

 

Інформація про закупівлю більш-менш чисельних партій «Вистрєлов» якоюсь з силових структур шишкостану не публікувалась. Не виключено, що трофей, здобутий нашими воїнами, належить саме до тієї бракованої казахстанської партії. До того ж, він виконаний у найбільш примітивному безбаштовому варіанті і, наскільки можна судити, не має жодного озброєння.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М