"Ахмат"

Сьогодні в мережі з’явились зроблені на Херсонщині фото і відео нової купи обгорілого м-скальського залізяччя, в якій фахівці розпізнали цікавий виріб – бронеавтомобіль (точніше, колишній бронеавтомобіль) З-СТС, відомий також як «Ахмат». Що ж це за тарантайка і звідки в неї така назва?

 Історія появи «защіщьонного спєціального транспортного срєдства» (саме так розшифровується абревіатура З-СТС) тісно пов’язана з повномасштабним вторгненням шишкостану в Україну. Як відомо, армія немитих зазнала (і продовжує зазнавати) значних втрат, у тому числі в бронетехніці. Серед втрат були й бронеавтомобілі «Тайфун-К». Ось тільки компенсувати втрати останніх виявилось складнувато – ключові вузли «Тайфуну-К» імпортні... Спробою імпортозаміщення і став З-СТС. Ще однією відмінністю стало максимальне спрощення конструкції. Офіційно це пояснюється необхідністю спростити обслуговування машини, але, дійсна причина – все та ж недоступність імпортних комплектуючих, насамперед, електроніки.


 

Що ж вийшло у лаптєногих мастєрових? Типовий ерзац воєнного часу, створений, як стверджується, лише за 25 днів. За основу взяли шасі КамАЗ-5350, на раму якого всиндючили броньований корпус. Відмова від несучого кузова, дійсно, прискорила процес створення машини, але рамна конструкція зумовила збільшення висоти броньовика і, відповідно, ускладнила посадку-висадку екіпажу і десанту. Крім того, така конструкція зробила машину важчою. Кроком вперед порівняно з «Тайфуном-К» можна вважати капотне компонування – це підвищило захищеність екіпажу при підриві на міні. Машина перевозить 10 осіб. 4 з них розташовується в чотиридверній кабіні, а решта – в десантному відсіку. Доступ до останнього здійснюється через вузькі одностулкові кормові двері – мастєровиє не стали возитись з рампою, зручність – це нескрєпно! Озброєння броньовика чисто символічне: турель з ручним приводом, на якій можна встановити кулемет.

 

Чому «Ахмат»? - спитаєте ви. Річ у тім, дон, що З-СТС в першу чергу були придбані для приватної «армії» виродків чеченського народу – кадировців. Вперше ці броньовики були показані публіці на параді дівятогомая в Грозному. Любителі тік-току мають 25 «Ахматів». Ні, вже 24 :)))

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М