"ВПК-Урал"


 6 жовтня в мережі з’явились фото нового українського трофея – бронеавтомобіля ВПК-59095С «ВПК-Урал». Машинка рідкісна – досі на фото з зони боїв вона не «світилась». Ще цікавіше те, що «ВПК-Урал» досі не взятий на озброєння жодного з організованих злочинних угрупувань шишкостану – ані збройних, прости Господи, сил, ані карателів з росгвардії. Що ж це за броньовик?

 Ви здивуєтесь, але з юридичної точки зору «ВПК-Урал» - взагалі цивільна машина! Створювався він компанією «ВПК» на вузлах двовісної повнопривідної вантажівки «Урал-53099» з широким використанням комерційних комплектуючих і орієнтувався на експорт. Машина массою близько 8 тонн здатна перевозити 8-12 осіб. Оскільки проєктувалась вона вже під час російсько-української війни (прототип вперше продемонстрували 2019 р.), то доступ до імпортних комплектуючих для конструкторів був закритий, і вони встановили на броньовик ярославський дизель потужністю 360 к.с.

 У 2020 р. чотири броньовики «ВПК-Урал» брали участь у навчаннях «Кавказ-2020». Однак ці машини були власністю виробника. З 2021 р. почалось постачання броньовиків на експорт – до неназваної близькосхідної країни продали понад сотню таких машин. І ось – «ВПК-Урал» з’являється в степах України. Як він міг туди потрапити? Можливо, ці машини купила якась з приватних армій – на кшталт «Ахматів» для кадирівських виродків. Або ж вони були конфісковані з експортного замовлення. В будь-якому разі, використання агресором таких нестандартних броньовиків красномовно свідчить про нестачу «штатних» бронемашин.

P.S. Наші воїни - хлопці хазяйські. Трофеї в них не пропадають - наприклад, БТР-82А в деяких підрозділах вже стали практично штатними. А от що робити з нестандартним, одиничним трофеєм? Правильно - треба спробувати пристосувати його до чогось корисного! Так і зробили з затрофеєним "ВПК-Урал". В серпні 2023 р. з'явилась інформація, що цей бронеавтомобіль за допомогою фонду С. Притули переобладнали в командно-штабну машину. Броньовик отримав багатий набір засобів зв'язку і тепер допомагатиме координувати дії підрозділів.


Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М