Град-1


 Кілька днів тому в мережі з’явилось фото чергової купи битого м-скальського залізяччя, в якому досвідчено око фахівця легко впізнало пускову установку РСЗВ 9П138 «Град-1» - «молодшу сестру» відомої і дуже поширеної системи «Град». Що ж це за бойова машина?

 

Первісно «Град» створювався для дивізійної ланки. Однак на початку 70-х років минулого століття лаптєногі ваєнні вирішили, що реактивні системи залпового вогню потрібні і для мотострілецьких і танкових полків. Найпростіший варіант – збільшити замовлення на «Гради» - не сприйнявся. Вважалось, що для полкової ланки потрібна система легша, хай навіть і з меншою дальністю стрільби. Замість «Уралу-375» взяли легше шасі ЗіЛ-131, кількість напрямних скоротили з 40 до 36, але головне – спроєктували нові снаряди, того ж калібру (122 мм) зі зменшеною з 20 до 15 км максимальною дальністю пуску. В 1976 р. систему (яка включає пускову установку 9П138, транспортну систему 9Т450, реактивні снаряди і арсенальне обладнання) взяли на озброєння під позначенням 9К55 «Град-1». В боєкомплект системи входять чотири типи снарядів – осколково-фугасний, запалювальний і два варіанти касетних дисатнційного мінування (з протитанковими і протипіхотними мінами).

 

Обсяг випуску «Граду-1» був невеликим, як на радянські масштаби – якихось півтисячі пускових установок. Чому? Річ у тім, що система виявилась зайвою. Єдиними перевагами 9П138 порівняно з пусковою установкою «Граду» були менша маса (у спорядженому стані – 11,5 тонн замість 15-ти) і зручніше заряджання (пакет напрямних знаходився на меншій висоті, ніж у «Града»). Жодної модернізації «Град-1» не проходив, номенклатура снарядів лишається все тією ж старою.

 

Зараз невелика кількість систем «Град-1» знаходиться на озброєнні Туркменістану й Узбекистану. Були вони і в Білорусі та Казахстані, але зараз їхій статус невідомий. Україна мала два десятки «Градів-1», але усі вони давно були відправлені на склади і досі не «спливали». В шишкостані ж «Гради-1» теж відправили на склади – за деякими даними їх там знаходилось аж 420 штук. Там вони б і догнили, якби не агресія скаженого заболоття проти нашої держави. У квітні цього року ешелон з розконсервованими «Градами-1» помітили в Тюмені. Ну, а зараз з’явилось підтвердження використання цих систем в Україні. Поява «Градів-1» - ще одне підтвердження значних втрат м-скалів, для компенсації яких вони змушені вигрібати зі своїх складів і баз зберігання навіть відверто застарілі взірці озброєння.

Фото, зроблене на початку жовтня в Євпаторії - розвантаження "Града-1"

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М