«Літак смерті» повернувся в Аргентину

 

За цим непримітним "Скайвен" тягнеться моторошна історія: свого часу, за диктатури генерала Хорхе Відели (1976-1981), він використовувався для "рейсів смерті", під час яких противників режиму скидали з літаків у відкрите море...

Цей "Скайвен" - один з п'яти літаків моделі SC.7-3M-400, придбаних у 1971 р. в Великій Британії для Морської префектури Аргентини (Морська префектура - це служба берегової охорони; вона входить до складу ВМС Аргентини, але має, крім кораблів і катерів, власну авіацію). Літак з серійним номером SH.1888 отримав тактичний номер РА-51.   

У 1989 р. РА-51 разом з двома іншими "Скайвенами" продали люксембурзькій фірмі CAE Aviation. Машина отримала цивільну реєстрацію LX-ABC. Новий власник не морочив собі голову з перемальовуванням літака, тільки на вертикальному оперенні, на зображенні прапора Аргентини, горішню блакитну смугу замалювали червоним - і отримали прапор Люксембургу :)

В листопаді 2002 р. літак продали американській фірмі GB Airlink (реєстрація N80GB), а в лютому 2019-го - компанії Win Win Aviation (реєстрація N190WW). Більшість цивільної кар'єри цей "Скайвен"... скидав людей на землю, тільки добровільно і з парашутами - тих, хто займається скайдайвінгом.

В січні 2023 р. аргентинський пілот Енріке Пінейро, який проводив розслідування за дорученням Міністерства економіки Аргентини, встановив, що борт N190WW - це саме той літак, який здійснював "польоти смерті". Уряд Аргентини викупив машину, і 26 червня вона була офіційно показана під час церемонії з присутністю родичів жертв "польотів смерті". "Скайвен" потрапить до музею в колищній Школі механіків ВМС, яка в роки військової диктатури використовувалась як в'язниця і центр тортур.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М