Наш арсенал: RGP-40

 


В середині 80-х років минулого вже ХХ століття в одному з номерів «Зарубєжного ваєнного обозрєнія» я побачив фото досить цікавої зброї, схожої на велетенський револьвер. Це був південноафриканський ручний напівавтоматичний гранатомет калібру 40 мм. Пройшло майже чотири десятиліття – і серед численних взірців стрілецького озброєння, яке постачають нам наші союзники, з’явились і такі гранатомети. В Силах оборони України «засвітилось» кілька моделей цієї зброї. Сьогодні розповімо про одну з них – польський гранатомет RGP-40.

 

Як ви вже здогадались, цифра «40» означає калібр зброї в міліметрах, абревіатура ж «RGP» розшифровується як «Ręczny Granatnik Powtarzalny» - тобто, ручний багатозарядний гранатомет (щоправда, пізніше, коли була опрацьована система напівавтоматичного обертання барабану, розшифровка змінилась на «Ręczny Granatnik Póławtomatyczny»). Проєктування його почалось в Дослідно-конструкторському центрі Механічних заводів «Тарнув» спільно з фахівцями Військової технічної академії ім. Ярослава Домбровського у Варшаві. Цікаво, що розробку сумою в 30 млн злотих дотувало Міністерство науки і вищої освіти (так, в Польщі – це окреме міністерство, шкільною освітою займається інше відомство).

 

Прототипи RGP-40 випробовувались в 2008–2013 рр. В липні 2013 р. була готова передсерійна партія, випробування якої підтвердили відповідність гранатомета тактико-технічним вимогам. Зброя отримала відповідний сертифікат, виданий Військовим інститутом техніки озброєння.

 

Конструкція

 

RGP-40 побудований за револьверною схемою з шестизарядним обертовим барабаном. Обертання останнього під час стрільби забезпечує пружина, яка зводиться вручну, під час обертання барабана при заряджанні. Зняття барабану з упору після пострілу здійснюється за допомогою порохових газів, частина з яких відводиться зі ствола в газову камеру через бічний отвір. Рух газового поршня звільняє фіксатор барабану, а пружина повертає барабан на 60 градусів (1/6 оберту), за винятком останнього, шостого пострілу, після якого пружина повертає барабан на 30 градусів – у положення «Стоп».

 


Барабан містить шість зарядних камер завдовжки 140 мм, які розраховані на використання набоїв двох НАТОвських стандартів: 40х46 LV (Low Velocity) i 40x51 MV (Medium Velocity). В першому варіанті дальність стрільби сягає 400 м, в другому – 800. Шість осколочно-фугасних гранат покривають осколками площу 20х60 м. Швидкострільність RGP-40 сягає 12 пострілів на хвилину, живучість ствола – 2000 пострілів.

 


На кожусі ствола RGP-40 знаходяться три шини, до яких можна причепити передню рукоятку, додатковий складаний рамковий приціл та інші аксесуари. Над рамою барабана знаходиться ще одна шина, до якої кріпиться коліматорний приціл. Гранатомет має курковий ударний механізм з закритим курком і спусковий механізм із самозведенням. Крильчатий запобіжник блокує спусковий механізм, його важелі знаходяться з бох боків коробки спускового механізму. Приклад регулюється за довжиною. Важить незаряджений RGP-40 близько 6 кг, його довжина становить 850 мм.

 

Кому гранатомет? Недорого!

 

11 лютого 2016 р. Інспекторат озброєння уклав з АТ Механічні заводи «Тарнув» угоду вартістю 8,9 млн злотих, яка передбачала постачання у 2016-2017 рр. 200 гранатометів RGP-40 і необхідних навчальних приладь: розрізних макетів, тренувальних набоїв. (для заряджання-розряджання), плакатів та мультимедійних презентацій. Ці гранатомети призначались для Сухопутних військ, та, зрештою, в частини так і не потрапили. Військо відмовилось приймати вироби, посилаючись на епізодичні випадки проблем з екстракцією гільз (причому це стосувалось лише набоїв польського виробництва родини SBOA-40). У 2017 р. RGP-40 привернув увагу командування новостворених Військ територіальної оборони. Мова йшла про закупівлю навіть півтисячі таких гранатометів – з розрахунку один на відділення. Однак і ці наміри реалізовані не були.

 

Якщо не до війська – то, може, в поліцію? В боєкомплект гранатомета входили набої і з «поліцейськими» гранатами – гумовими, світлошумовими, зі сльозогінним газом; придалися б поліції в певних ситуаціях і димові та освітлювальні гранати. В листопаді 2016 р. Головна команда поліції провела тендер, за результатами якого 22 березня 2017 р. RGP-40 офіційно взяли на озброєння. Ним планувалось замінити 26-мм гранатомети револьверного типу RGA-86 «Лазурит» (взяті на озброєння у 1986 р.) і доповнити однозарядні імпортні гранатомети під набій 40х46 НК69 і ВТ-06.

 

За результатами листопадового (2016 р.) тендеру поліція купила аж... три RGP-40! Їх передали до Вищої школи поліції в Щитні з завданням опрацювати доктрину використання нової зброї, розробити методику підготовки інструкторів, випробувати різні типи боєприпасів. Вочевидь, досвід дослідної експлуатації RGP-40 виявився позитивним, бо в листопаді 2018 р. Головна команда поліції оголосила тендер на купівлю 200 револьверних гранатометів під набої 40х46 мм. Але... в січні 2019 р. Тендер скасували, пояснюючи це браком коштів та зміною пріоритетів в оснащенні поліції. Замість гранатометів для поліції закупили електрошокери...

 

В Україні

 

Перша інформація про можливу передачу Україні гранатометів RGP-40 з'явилась 4 лютого 2022 р. – про це заявив польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький під час відвідин Механічних заводів «Тарнув». В тому ж місяці перша партія цих гранатометів прибула в Україну – польські джерела стверджують, що відбулось це вже після 24 лютого. Вочевидь, Україні передали усі дві сотні серійних RGP-40, але офіційно кількість переданих гранатометів не оголошувалась.

 


В Силах оборони України RGP-40 потрапили до різних підрозділів, включаючи й Сили спеціальних операцій (зокрема, в підрозділ "Кракен"). Бої показали, що це досить ефективна зброя для ураження живої сили і неброньованих транспортних засобів противника, проста в користуванні і невибаглива в обслуговуванні. Вочевидь, досвід використання RGP-40 українськими воїнами виявився вдалим, бо в травні 2023 р. прискіпливі OSINTери розгледіли на фото про візит французької делегації на Механічні заводи «Тарнув» - деталі і вузли нових RGP-40 в процесі виготовлення. Цікаво, для кого призначені ці гранатомети?

 


Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М