САУ з лісоповалу

Давайте пограємо в асоціації: ЧВК «Вагнер»? – прааавильно, зеки!

- Зеки? – Лєсоповал!

 

Вочевидь, саме такий асоціативний ряд спрацював, коли один з атрядов «вагІнерівців» підбирав шасі для своєї ерзац-САУ. А взяли зеки добре знайомий з лісоповалів трелювальний трактор ТДТ-55. Взагалі трелювальні трактори – це гусеничні машини, призначені для вивезення стовбурів спиляних дерев. Конкретно ця модель випускалась Онезьким тракторним заводом з 1966-го аж до 2003 р. За час випуску, як це було прийнято в совдєпії, а згодом і в ерефії, трактор зазнав лише мінімальних змін, причому не завжди корисних. Скажімо, чотирициліндровий дизель СМД-14 потужністю 75 к.с. замінили за варіант з турбонаддувом СМД-18, який видавав аж 95 к.с. Але цей двигун виявився надто складним в експлуатації для козломордих трактористів, тож вони власноруч «конвертували» його в атмосферний варіант. Як і личить тракторові, ТДТ-55 не любить поспішати – паспортна максимальна швидкість становить лише 12,8 км/год.



Роздобувши побитий життям ТДТ-55, зеки всиндючили на нього 57-мм зенітку С-60. Гармата загалом досить поширена, використовується в боях як втарой армієй міра, так і Силами оборони України. Її охоче встановлюють на різноманітні шасі, насамперед, автомобільних. А ось на ТДТ-55 трапляється вперше.

Де і коли зроблені ці фото – поки не відомо. Ймовірно, машина вже довший час не експлуатується. Сама САУ є вкрай примітивною конструкцією, типовою колгоспно-фронтовою саморобкою. НМСД, далеко не факт, що її використовували в боях. Ну, але у нашій колекції хай буде.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М