Sky Warden

Sky Warden на шасі Enok
 

Продовжуємо наш місячник антидронових систем. Нагадаю, що ми вже препарували американського «Койота» і європейського «Террахока». Сьогодні ж поговоримо про ще один європейський продукт – систему Sky Warden концерну MBDA.

 

Sky Warden вперше був представлений в січні 2021 р. на виставці IDEX. Концептуально – це модульна система з відкритою архітектурою, яку можна конфігурувати залежно від потреб (і розмірів гаманця) замовника. Як і у випадку з «Террахоком», розробник «Скай Вордена» постає інтегратором виробів кількох інших фірм: CerbAir постачає радіотехнічні засоби виявлення дронів, KEAS i Teledyne e2v – антидронові «глушилки», Cilas – лазерні системи, Saab – радар Giraffe G1X, Open Works – протидроновий сіткомет SkyWall. Сам же концерн MBDA постачає систему управління Licorne, електронно-оптичні сенсори, а також антидронові засоби класу «хард-кілл» (дрони-винищувачі і зенітні керовані ракети).

Sky Warden на шасі Arquus Sherpa
 

Перший натурний екземпляр Sky Warden був продемонстрований у 2022 р. на виставці Eurosatory. Базувався він на шасі автомобіля Arquus Sherpa. По кутах даху кузова встановили антени радару MHR RPS-42 ізраїльської фірми Rada. Ця станція може виявляти дрони класу мікро на відстані до 5 км, а більші тактичні БпЛА – до 25 км. Альтернативою може бути вже згаданий радар Giraffe G1X з антеною на телескопічній щоглі. Засобом ураження БпЛА є 7,62-мм кулемет MAG 58 на дистанційно керованій установці Hornet Lite (алтернатива – сіткомет SkyWall). Ще один засіб ураження – лазерна станція Cilas HELMA-P з лазером потужністю 2 кВт (ця станція створювалась як корабельна). Такий лазер може знищити малий дрон на дистанції до 1 км, а «осліпити» - до 3 км. В задній частині даху встановлені два контейнери з протидроновими БпЛА-камікадзе фірми MBDA (детальнішої інформації про них не знайшов). В комплексі з цією машиною може діяти інша Sherpa – носій ЗКР Mistral 3, яка підключається до системи Licorne.


 

На берлінському авіасалоні ILA 2022 представили Sky Warden в іншій комплектації – на шасі бронеавтомобіля ACS Enok 14.8 (використовує вузли Unimog U1500). Машина позначається NNbS (Nach- und Nächstbereichsshutz) і призначена для бундесверу. На даху встановлена масивна поворотна платформа з двома дев’ятизарядними пусковими установками протидронових ракет Enforcer SADM (дальність стрільби до 2 км, інфрачервона система наведення, комбінований контактний/безконтактний підривник). По кутах платформи чотири антени (подібні на антени РЛС EL/M-2133 WindGuard від ізраїльської системи активного захисту бронетехніки Rafael Trophy). В правій частині платформи встановлений малогабаритний блок електронно-оптичних сенсорів, в лівій –  7,62-мм кулемет на дистанційно керованій установці або лазер.

 


Назагал система Sky Warden справляє враження доволі «просунотого» засобу для небідних армій. Можливо, саме її «навороченість» і стала причиною браку (наразі) замовлень. З літа 2022 р. жодних новин щодо розвитку цієї системи не публікувалось – що, в принципі, дивно з огляду на досвід російсько-української війни.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М