Terrahawk Paladin

 


Боротьба з дронами несподівано для більшості перетворилась в одне з головних завдань сучасної протиповітряної оборони. Пошук ефективних протидронових засобів ведеться у достатньо широкому полі і призводить до появи цікавих взірців – на кшталт дрона-винищувача «Койот», про якого я нещодавно розповідав. Але «Койот», вочевидь, ще нескоро потрапить до Сил оборони України. А ось герой нинішньої розповіді «Террахок Паладін» вже законтрактований для нас.


 

11 жовтня 2023 р. міністр оборони Великої Британії оголосив, що International Fund for Ukraine (IFU; фонд був заснований у 2022 р. Великою Британією і Данією, а згодом до нього приєднались Норвегія, Нідерланди, Швеція, Ісландія і Литва) профінансує закупівлю для України нових протидронових систем Terrahawk Paladin, знаних також як SKYctrl SKID. Система ця – добрий приклад реалізації принципів відкритої архітектури і міжнародної співпраці. Її розробник (хоч тут значно краще підходить термін «інтегратор») – британська фірма MSI-Defense Systems Ltd. Вона ж створила дві з чотирьох ключових підсистем «Террахока» - оптико-електронну і кінетичну. А ось дві інші підсистеми – радарна і РЕБ – продукт польської фірми APS.

 


«Террахок Паладін» - це система, призначена для захисту статичних об’єктів. Усі її елементи змонтовані на палеті стандарту DROPS, завдяки чому комплекс може транспортуватись автомобілями з гаковими завантажувально-розвантажувальними системами. В транспортному положенні довжина становить 6 м, ширина – 2,44 м, висота – 2,5 м; в бойовому – відповідно, 6,7 м, 3,6 і 4 м. Маса – менше 10 тонн.

 


Радар MIMO FIELDctrl 3D Advance (от не люблю я ці хіпстерські назви – від них відгонить лавандовим рафом на кокосовому молоці; мені більше до душі олдскульна чорна кава на кшталт AN/TPQ-…) має чотири фазовані антенні решітки з електронним скануванням, змонтовані на телескопічній щоглі в передній частині платформи. Кожна з них має розміри 645х360х180 мм і забезпечує огляд в секторі 90 градусів в горизонтальній площині та 60 – у вертикальній. Працює РЛС у діапазоні 9,7-10 ГГц, вихідна потужність становить 80 Вт. Дальність виявлення цілі класу мікро БпЛА (з ефективною відбивною поверхнею близько 0,01 кв. м) становить 3 км. Мінімальна висота виявлення цілі – 1 м, мінімальна швидкість цілі – 0 м/с (тобто, радар «бачить» квадрики в режимі висіння).


 

Оптико-електронна система SATOS встановлена на невисокій циліндричній тумбі поряд зі щоглою антени РЛС. Вона містить тепловізійну і телевізійну камери, а також лазерний віддалемір. Тепловізор з матрицею розміром 640х512 пікселів працює в діапазоні 3-5 мікрон. Фокусна відстань оптичної частини становить 40-825 мм, поле зору – від 13,7 до 0,66 градусів. Камера має 20-кратний оптичний і 16-кратний цифровий зум. Важить вона 19 кг. Телекамера LRCS-A500 має матрицю розміром 1920х1080 пікселів і поле сору від 67 до 0,9 градусів. Маса її становить 7,5 кг. Лазерний віддалемір забезпечує дальність вимірювання до 10 км.


 

Станція РЕБ («глушилка» дронів) має 20 каналів у діапазонах 868-920 МГц, 2,4 ГГц, 5,1-5,8 ГГц, а також в діапазонах роботи супутникових навігаційних систем; опціонально можна програмувати канали в діапазоні 400 МГц – 2,5 ГГц. Вихідна потужність – від 10 до 140 Вт. Станція може працювати в реактивному, загороджувальному, комбінованому режимах, а також режимі SWEEP (РЕБісти, підкажіть, що це за режим?).

 

Нарешті, четвертий компонент «Террахока» - дистанційно керована установка серії LW, озброєна 30-мм автоматичною гарматою Mk 44 «Бушмастер ІІ» (з можливою заміною на 40-мм гармату). Гармата має двобічне бойове живлення і два бункери для боєкомплекту, завдяки чому можна використовувати снаряди двох типів. Система забезпечує автоматичне прицілювання гармати  як за сигналами радару, так і за оптикою.

 

Відкрита архітектура комплексу дозволяє інтегрувати інші компоненти – наприклад, пускову установку з 70-мм ракетами з лазерним наведенням APKWS.

 

На прикладі «Террахок Паладін» ми бачимо приклад комплексного підходу до боротьби зі зростаючою небезпекою з боку дронів. Однак це виріб нішевий – він годиться для захисту лише стаціонарних об’єктів, причому не на першій лінії.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М