де«Коммуна»зація

 


Якщо підтвердиться факт сьогоднішнього влучання, то можна буде стверджувати: Україна завершила знищення російського імператорського флоту. Річ у тім, що за деякими даними жертвою української ракети стало рятувальне судно «Коммуна» - найстаріший плавзасіб запорєбрікового ваєнна-марского флота, спущений на воду в листопаді 1913-го і введений у склад флоту у липні 1915 р. під назвою «Волхов». Сучасну назву він носить з 1922 р.

 

«Коммуна» одразу ж привертає увагу своїм незвичним виглядом – це катамаран, два корпуси якого поєднані масивними ферменними конструкціями. Це зумовлене призначенням – адже «Волхов» створювався як рятувальне судно підводних човнів, яке б могло піднімати з дна субмарини, затонулі на невеликій глибині. Ці ферменні конструкції служать основою для потужних лебідок. Зачепивши тросами затонулу субмарину, її піднімають на поверхню, і вона опиняється між двома корпусами судна-рятувальника. Ідея не є оригінальною – козломорді підгледіли її у німців, які ще у 1908 р. ввели в стрій аналогічне за конструкцією судно «Вулкан».



 

За час своєї кар’єр на Балтиці «Волхов» - «Коммуна» підняла щонайменше дюжину підводних човнів, не рахуючи інших затонулих кораблів (невеликих) та навіть літаків. 1967 р. судно перевели на Чорне море, змінивши призначення – «Коммуна» стала носієм підводних апаратів. Річ в тім, що до того часу субмарини «підросли» настільки, що старенький рятувальник вже не міг їх підняти. Тож йому знайшли нове заняття. В цьому амплуа «Коммуна» використовується і досі. Зокрема, воно може служити базою для глибоководного апарату АС-28, здатного занурюватись на глибину до 1000 м. Після модернізації «Коммуна» отримала підводний робот Seaeye Panther Plus.

 

Незважаючи на понад столітній вік, «Коммуна» використовувалась за призначенням і під час російсько-української війни – зокрема, обстежувала місце загибелі крейсера «Масква». Тож знищення цього релікту цілком має сенс з військової точки зору. А ми піднімемо тост – за де«Коммуна»зацію!

 


Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М