Прикладна арифметика: втрати агресора

Цитуючи класика, "ітогі подвєдьом..." Порівняння двох джерел: довідника The Military Balance за 2022 р. (дані на початок 2022 р.) і бази втрат oryxspienkop (куди втрати вносяться тільки за фото/відеопідтвердження). Цікаві таблички.

Перша табличка - танки. Загалом втрачено майже половина, але не обліковані Т-62, яких у The Military Balance у 2022 р. взагалі не було. Судячи з цих цифр, вибиті майже усі немодернізовані Т-80БВ/У і близько половини немодернізованих Т-72. Але й серед новіших варіантів втрати суттєві: 36% Т-72Б3М і 32% Т-80БВМ.

Друга табличка - бойові броньовані машини, точніше, не усі, а лише БТР/БМП, ну і мотолиги. Загальні втрати - понад 20%. Найвища частка, як і можна було сподіватись - серед старих БМП-1 (і модернізованих "Басурманів"). Частка втрат мотолиг - лише 15%, але в абсолютних цифрах вони на другому місці після БМП-2. Як я вже відзначав, ймовірно саме потребою замінити знищені мотолиги пояснюється повернення в стрій антикварних БТР-50. Досить високі втрати алюмінієвих БМП-3 - майже третина наявного парку. Але незрозумілий нулик в графі втрат морпєхавскіх БМП-3Ф - принаймні одна така машина була затрофеєна у досить покоцаному стані в жовтні минулого року. Ну і БТР-82А - 22% втрачени, у тому числі значна кількість трофеїв. Ці машини вже стали у нас практично штатними :)

Третя табличка - САУ. Найбільші у відсотковому відношенні втрати (близько 20%) - "Гвоздика", "Гіацинт-С" і "Мста-С". В абсолютних цифрах на другому місці після 2С19 - "Акація" (просто їх дуже багато).

Четверта - РСЗВ. Як і для САУ, загальні втрати тут лише близько 15%. Найвища частка - серед "Ураганів" і "Градів". Загалом же по цих двох таблицях напрошується висновок - у контрбатарейній боротьбі нам є ще куди рости! Особливо це стосується протидії далекобійним системам - "Малка" і "Смерч". Хоч, ймовірно, саме серед таких систем високою є частка необлікованих втрат - їхні позиції, як правило, далі від лінії фронту. 




 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М