KF41 - нові БМП для Угорщини



Роззброєння в Європі, викликане післяхолодновоєнною ейфорією, схоже, поступово змінюється гонкою озброєнь. Переважна більшість європейських країн планують або вже реалізують масштабні програми закупівель нового озброєння і військової техніки. Не виняток і наш неспокійний сусід, справжній enfant terrible НАТО і ЄС – Угорщина. В сусідньому блозі я вже розповідав про оновлення мадярської артилерії. Сьогодні ж – про нові БМП.

 

Упродовж останніх десятиліть Угорщина не використовує гусеничні БМП, обходячись майже чотирма сотнями БТР-80/80А, отриманими в 1990-х роках від РФ як розрахунок за борги. Однак для їхньої заміни, принаймні, часткової, вирішили придбати сучасні гусеничні БМП. У 2020 р. вибір зупинили на новому продукті німецького концерну «Рейнметал Ландсистем» - KF41 «Лінкс». Таким чином, Угорщина стала стартовим замовником не тільки для цієї БМП, але й для усієї лінійки нових бойових машин KF, куди також входить БМП KF31 і танк KF51 «Пантера» (про нього докладніше можете прочитати тут).

 

Прототип KF31 вперше продемонстрували у 2016 р., а KF41 – за два роки по тому. Від KF31 ця БМП різниться трошки більшими розмірами, але є суттєво важчою: якщо маса KF31 (залежно від комплектації) становить 35-38 т, то для KF41 може сягати навіть 50 т. Я б відніс цю машину до «напівтяжких» БМП (бувають же боксери-напівтяжі? ;) ), бо ми звикли, що важка БМП в класичному вигляді – це похідне від основного бойового танка, а тут маємо справу з «середньою» БМП, яка «підросла».

 


17 серпня 2020 р. Угорщина уклала контракт на 218 машин KF41. Крім базової БМП, передбачається придбання ще семи спеціальних варіантів: БРМ, машина передових артилерійських/авіаційних навідників, КШМ, медевак, навчальна машина для підготовки водіїв, 120-мм самохідний міномет і ЗСУ. Останню планується озброїти модулем «Скайренджер 30» (виробництва «Рейнметал Ейр Дефенс») з 30-мм гарматою і ракетами «Містраль». Щодо системи озброєння для самохідного міномету – ризикнемо припустити, що це буде «Рагнарок» (ще один продукт «Рейнметалу», тільки його норвезького відділення) – адже він вже вибраний для озброєнняколісних бронеавтомобілів «Гідран».

 

У варіанті БМП угорський «Лінкс» обладнаний двомісною баштою Lance 2.0. У ній встановлена 30-мм гармата «Маузер» МК-30/АВМ, яка може вести вогонь як традиційними боєприпасами, так і снарядами з програмованим підривником. Її доповнює 7,62-мм триствольний кулемет RMG (Rheinmetall Machine Gun), побудований за схемою Гатлінга. Крім цього, є висувна двозарядна пускова установка для ПТКР Spike-LR2. На башті передбачене встановлення дистанційно керованого модуля MSSA (Main Sensor-Slaved Armament) з 7,62- або 12,7-мм кулеметом, або ж 40-мм гранатометом.

 

Башта комплектується оглядово-прицільною системою SEOSS-2 (Stabilized Electro-Optical Sighting System). Для командира призначений панорамний оглядово-прицільний пристрій SEOSS-2Р. Він захищений броньовим кожухом. Кут переміщення пристрою в горизонтальній площині становить 360º, у вертикальній – від -13º до +70º. SEOSS-2Р спряжений з модулем MSSA. Навідник використовує приціл SEOSS-2S, встановлений в броньованому кожусі поряд з гарматою. Кут його переміщення в горизонтальній площині – лише 15º (по 7,5º праворуч і ліворуч), у вертикальній – такий же, як у SEOSS-2Р.

 


БМП KF41 в угорському варіанті має довжину 8900 мм, ширину 3812 мм, висоту 3734 мм і бойову масу 45 т. Машина обладнана турбодизелем Liebherr D9612 потужністю 1091 кВт (1500 к.с.) з автоматичною трансмісією Renk. Вона може розігнатись до 65 км/год, а запас ходу по шосе становить 410 км. БМП, зрозуміло, не плаває, але може долати брід завглибшки 1,5 м. Екіпаж машини становить три особи, ще вісім вміщає десантне відділення.

 

Захист KF41 в лобовій проєкції копусу й башти відповідає рівню 6 за STANAG 4569 (тобто, витримує влучання 30-мм бронебійного снаряду з відстані 500 м), в боковій – рівню 4 (витримує влучання 14,5-мм кулі з 200 м). Для протидії ПТКР і гранатам РПГ передбачене встановлення системи активного захисту StrikeShield. Є також система постановки димових завіс ROSY (Rapid Obscuring System) – чотири п’ятиствольних 40-мм гранатомети, встановлених на башті. Протимінний захист відповідає рівню 4а/4b, тобто захищає екіпаж від наслідків підриву міни з зарядом 10 кг тротилу під корпусом або гусеницею.

 


Відповідно до діючої угоди, армія Угорщини має отримати 46 машин KF41 з Німеччини у 2022-2023 рр. Перша була передана 15 жовтня 2022 р., причому без приціла SEOSS-2Р і модуля MSSA. Решту 172 машини виготовить у 2024-2029 рр. підприємство «Рейнметал Хунгарі» в місті Залаегерсег.

 

В першу чергу новими БМП планується переозброїти колишню 5-ту піхотну бригаду «Бочкаї Іштван» (штаб в Дебрецені), 1 січня 2023 р. перейменовану в 11-ту бронетанкову. Її кістяк становлять три батальйони – 2-й, 3-й і 39-й – в яких БТР-80/80А будуть замінені на KF41. Крім того, KF41 надійдуть в 30-ту механізовану бригаду «Кінісі Пал» (нове з’єднання, формально утворене 1 січня 2023 р.; штаб в Ходмезовасархелі). Однак для комплектування шести батальйонів у двох бригадах 218 KF41 (з урахуванням того, що частину з них становитимуть не БМП) буде замало. Подивимось, якими ж реально будуть штати цих бригад та їхніх батальйонів.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М