"Пантера" ХХІ століття



В червні 2022 р. на паризькій виставці озброєнь сухопутних військ Eurosatory-2022 публіці представили прототип танку KF51 Panther, створений німецьким концерном «Краус-Маффей». Це чи не перший цілком новий європейський основний бойовий танк з часу появи французького «Леклерка». Багато в чому нова «Пантера» є інноваційною машиною, в якій втілено цілу низку нововведень. Розберемось з ними по порядку.

 Озброєння

 Конструктори KF51 наважились на революційний крок – вони відмовились від 120-мм стандарту танкової гармати, який побутує в західному світі вже понад чотири десятиліття (з появи «Леопарду 2»). На новій «Пантері» встановили 130-мм гармату «Рейнметал» FGS зі стволом завдовжки 52 калібри. За заявами творців цієї зброї, вона на 50% потужніша від 120-мм гармати і забезпечує у 1,5 разу більшу ефективну дальність стрільби. Щоправда, незрозуміло, про яку 120-мм гармату йдеться у цьому порівнянні – 44-каліберну чи 55-каліберну. Адже вони мають суттєво відмінні характеристики.

В боєкомплект FGS увійдуть унітарні постріли зі снарядами двох типів – бронебійним підкаліберним нової ґенерації, а також осколково-фугасним з програмованим підривом на траєкторії. Жодних даних щодо маси снарядів, їхньої початкової швидкості та інших параметрів досі не публікувалось.



 Гармата танка KF51 має досить великий діапазон кутів вертикального наведення – від -9 до +20º. «Пантера» стала другим після «Леклерка» західноєвропейським танком, обладнаним механізмом заряджання. Пристрій револьверного типу вміщає 20 снарядів, ще сім знаходиться в корпусі танка – тобто, загальний боєкомплект становить 27 снарядів. Автомат заряджання дозволив відмовитись від заряджальника, але екіпаж «Пантери» складається не з трьох, а з чотирьох осіб. Колишній заряджальник став оператором бортового розвідувального БпЛА і перемістився з башти у відділення управління, ліворуч від механіка-водія – там, де на «Леопарді 2» знаходиться боєукладка на 18 снарядів.



Допоміжне озброєння – спарений з гарматою 12,7-мм кулемет «Браунінг» М2НВ. Колись, в 50-60-ті роки вже була така тенденція – замість кулеметів гвинтівочного калібру озброювати танки спареними з основною гарматою 12,7-мм кулеметами або навіть 20-мм гарматами. Але тоді ще не було точних лазерних віддалемірів, і ці кулемети слугували для пристрілки основної гармати, економлячи її снаряди. Зараз же конструктори пояснюють необхідність переходу до 12,7-мм кулеметів розвитком індивідуальних засобів бронезахисту піхоти. Та й для нейтралізації вогневих точок у вуличних боях такий кулемет може бути корисним. Одне тільки насторожує – заявлений готовий до стрільби боєкомплект цього кулемета становить лише 250 набоїв.

На дахові башти встановлений дистанційно керований модуль Natter з 7,62-мм кулеметом (боєкомлект 2500 набоїв). Модуль забезпечує коловий горизонтальний обстріл, а діапазон кутів вертикального наведення становить від -15 до +85º. Управляє ним оператор БпЛА. Головне призначення цієї кулеметної установки – нейтралізація «танконебезпечної» піхоти і боротьба з БпЛА.

Додатково в комплекс озброєння «Пантери» може бути включена пускова установка для чотирьох баражувальних боєприпасів HERO 120. Вони забезпечать ураження цілей поза зоною прямої видимості – на відстані до 60 км. HERO 120 може використовуватись і для розвідки.

Бортове обладнання

KF51 має повністю цифрову архітектуру бортового обладнання, побудовану за стандартом NVGA. Кожна робоча станція члена екіпажу забезпечує прийом завдань від іншої станції, зберігаючи при цьому повну функціональність. Танк може вести бій екіпажем з трьох осіб, а наявність додаткового четвертого місця оператора БпЛА з повнофункційною робочою станцією дозволяє розмістити там, наприклад, командира роти чи батальйону.

Танк обладнаний новітньою системою управління вогнем. Вона включає багатофункційний багатоканальний панорамний командирський приціл SEOSS і багатофункційний прицільний комплекс навідника EMES.

Екіпаж може спостерігати за навколишньою обстановкою на 360º за допомогою камер ситуаційної обізнаності (зображення виводиться на монтітори робочих станцій), а також отримувати інформацію від штатних БпЛА (в комплект «Пантери» входять два міні-БпЛА квадракоптерного типу).

Захищеність

Конструктори «Пантери» декларують впровадження в її конструкцію комплексу цифрових систем з застосуванням технологій активного, динамічного і пасивного захисту. Захист від удару згори (наприклад, ПТКР «Джавелін») забезпечує система «Рейнметал» TAPS, принцип дії якої поки не розголошується. Від ураження традиційними боєприпасами в лобовій і бічній проєкціях захищає динамічна броня – подробиці щодо її характеристик, зрозуміло, теж не публікуються. Додатковий захись забезпечує швидкодіюча система постановки аерозольних завіс ROSY. Цифрова архітектура NVGA дозволяє інтегрувати додаткові датчики для виявлення пуску ракет і своєчасно поставити аерозольну завісу.

Ходова частина і силова установка

Жодних даних щодо цих аспектів поки не опубліковано, тож спиратимемось на візуальні спостереження. Корпус і ходова частина виглядають ідентичними танкові «Леопард 2», точніше його найсвіжішій моделі – Leopard 2 Revolution. Ймовірно, і силова установка така ж – 12-циліндровий дизель MTU MB-873 Ka-501 потужністю 1500 к.с з автоматичною трансмісією. Маса «Пантери» заявлена дещо меншою, ніж у Leopard 2 Revolution – 59 т. Значить, динамічні характеристики KF51, принаймні, не гірші – а Leopard 2 Revolution на шосе розганяється до 72 км/год і має запас ходу 500 км.

«Пантера» для України?

Тепер кілька слів про те, заради чого й писався цей лонг (ну добре, не такий вже й лонг J ) рід. Нещодавно з’явилась інформація про те, що «Краус-Маффей» пропонує KF51 для Збройних Сил України. Наскільки це реально? НМСД, не дуже... Річ у тім, що «Пантера» наразі – навіть не прототип, а, швидше, демонстратор технології. До серійного виробництва йому ще далеко – це питання кількох років. Додаймо до цього нестандартну гармату (а значить – дорогі і дефіцитні боєприпаси), інноваційність (а значить – невідпрацьованість) багатьох систем... Словом,  наразі більше питань, аніж відповідей. 

Оновлення від 19.12.2023

Реалізація проєкту "Пантера" не те, щоб перейшла в практичну площину, та все ж наблизилась до цього. 14 грудня представники "Рейнметалу" і угорського державного оборонно-промислового холдингу N7 підписали угоду вартістю 288 млн євро про спільну розробку танка KF51 EVO на основі демонстратора технологій KF51. Головним підрядником стало підприємство "Рейнметал Хунгарі" в місті Залаегерсег, де вже налагоджується випуск БМП  KF41.

Основою для шасі KF51 EVO має стати шасі ...БРЕМ BPz 3 "Бюффель". Чому саме воно, а не шасі танка "Леопард 2"? Причина тут аж ніяк не технічна, а бюрократична - зумовлена тривалою юридичною суперечною "Рейнметалу" і концерну "Краус-Маффей-Вегманн" з приводу авторських прав на "Леопард 2".

Замість неперевіреної 130-мм гармати на KF51 EVO планується встановити 120-мм гармату "Рейнметал" L55A1, яка використовується на останніх варіантах "Леопарда 2". Гармата матиме автомат заряджання. Екіпаж складатиметься з трьох осіб (командир, механік-водій, навідник), але місць в танку чотири. Четверте місце (праворуч від механіка-водія) на лінійних танках може займати оператор систем озброєння, а на командирських командир роти/батальйону.

Локація проєкту "Пантери" в Угорщині може спростити експорт танків до третіх країн. З іншого боку, міністр оборони Угорщини заявив, що в перспективі KF51 EVO надійде на озброєння угорської армії.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М