2С38 "Дєрівация-ПВО"

Поганенької якості кадр з відео, на якому нібито 2С38 на тимчасово окупованій Херсонщині

Десь із тиждень тому на запорєбрікових ресурсах з’явилось поганенької якості відео бойового застосування начебто на тимчасово окупованій Херсощині нової ЗСУ 2С38 «Дєрівация-ПВО». Розберемось детальніше, що ж це за вундерваффе.

 

База для 2С38 – вже неодноразово нами розглянуте шасі БМП-3, яке використовується і для інших САУ - наприклад, "Пат-С" чи "Вєна". На нього встановлений дистанційно керований бойовий модуль з 57-мм гарматою 2А90, створеною на основі антикварної С-60 і уніфікованою з нею за боєприпасами. Дальність стрільби по повітряних цілях становить 6 км, по наземних – 3 км, досяжність по висоті – 4,5 км. Боєкомплект «Дєрівациї» - 148 снарядів. Допоміжне озброєння – 7,62-мм кулемет ПКТ. Маса ЗСУ сягає 21,5 тонни.

 

Макет «Дєрівациї-ПВО» вперше був показаний громадськості у 2017 р. У 2020 р. прототипи 2С38 взяли участь в парадє дівятагомая.

"Дєрівация-ПВО" на виставці. На задньому плані - "Вєна".
 

Характерною особливістю системи управління вогнем 2С38 є відсутність у ній радару. Натомість застосований оптоелектронний блок з телевізійною і тепловізійною камерами, а також лазерним віддалеміром. З одного боку, це суттєво знижує демаскуючі чинники ЗСУ. З іншого – не зовсім зрозуміло, як при цьому добитись влучання в рухому ціль, яка, до того ж, рухається не по поверхні землі, а у тривимірному просторі. Для цього інформації про відстань до цілі явно не достатньо – треба ще знати швидкість і напрямок її руху. Чи забезпечить цю інформацію лазерний віддалемір – мені не зрозуміло, може, фахівці зможуть підтвердити чи спростувати мої сумніви. До того ж, така система виявиться безпомічною, якщо перед нею поставити димову завісу – лазерний віддалемір за таких умов працювати не буде. Можливий і інший варіант: якщо є добра технологія захоплення зображення і супроводу його без стрибків, то точка прицілювання розраховується без проблем. Ключові слова тут – «якщо є»...

 

Сподівання на ефективне застосування «Дєрівациї» по повітряних цілях пов’язувались зі створенням нових боєприпасів: керованого снаряда з лазерним наведенням і багатоцільового (некерованого) снаряда з програмованим підривом. Снаряди з керованим підривом – це сучасний тренд розвитку боєприпасів для малокаліберних автоматичних гармат, спроможний суттєво підвищити їхню ефективність. За публікаціями початку 2021 р. «вєдутся іспитанія» таких снарядів. Однак наскільки можна судити, в бойових діях 2С38 веде вогонь старими осколково-трасуючими снарядами 53-ОР-281У, але... випуску 2022 р. Вочевидь, освоєння високотехнологічних снарядів виявилось річчю не простою. А застосування старих боєприпасів (53-ОР-281У та бронебійними 53-БР-281У) зводить нанівець ефективність системи управління вогнем. З такими снарядами 2С38 може ефективно використовуватись хіба що прот наземних цілей або малорухомих повітряних. 

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М