Перший поств'єтнамський ас

 


У військовій авіації США з’явився перший з часів війни у В’єтнамі офіційний ас. Ні, це не пілот «Файтінг Фалкона», ані «Рептора», ні «Супер Хорнета». Ним став капітан Корпусу морської піхоти Ерл Ерхарт 5-й (Earl Ehrhart V) зі штурмової ескадрильї VMA-231 «Ace of Spades» («Піковий туз»), яка літає на літаках вертикального зльоту і посадки AV-8B «Харрієр ІІ» (про цей літак, кар’єра якого невдовзі закінчиться, ми детальніше розповідали тут).

 

Загін «Харрієрів ІІ» капітана Ерхарта прикомандирований до посиленої транспортної ескадрильї VMM-162(Reinf), яка становить авіаційний компонент 26-го експедиційного батальйону морської піхоти (MEU-26). Базується ескадрилья на універсальному десантному кораблі «Батаан» (LHD 5). Амфібійна ударна група «Батаана» діяла в Середземному морі, але після нападу хамасівців на Ізраїль 7 жовтня 2023 р. була терміново скерована в Червоне море. Саме тут капітан Ерхарт здобув свій титул: з грудня 2023 р. він збив сім дронів єменських хуті. Як бачимо, «Харрієр ІІ» виявився досить непоганою «дронобійкою». У всякому разі, його застосування коштує дешевше, ніж ракет «Стандарт» чи «Астер» з їхніми астрономічними прайсами.

 


Чим саме збив свої цілі капітан Ерхарт – достеменно невідомо. Судячи з опублікованих фото, на бойове патрулювання і перехоплення AV-8B літають з ракетами ближнього бою АІМ-9М «Сайдвіндер». Однак можливо, що теплова сигнатура дронів не завжди достатня для використання цих ракет – тому я поставив би на «Еквалайзера», 25-мм п’ятиствольну гармату, якою озброєний «Харрієр ІІ».

 

Ну, і в плані інформації: за час війни у В’єтнами титул аса здобули п’ять американських авіаторів, з них два пілоти і три «бексіттери» (бортові оператори з «Фантомів ІІ»).

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М