БМП-3Ф

 

Сьогодні ми поговоримо про ще один незвичайний варіант аналоховнєтних бойових машин піхоти – БМП-3Ф. На відміну від БМП-1АМ і БМП-2М, які є модернізованими варіантами застарілих машин, ця модифікація створена на базі відносно сучасної БМП-3, про яку ми вже розповідали. Літера «Ф» в позначенні натякає на те, що цей варіант створювався для флоту, точніше, морської піхоти.

 

БМП-3Ф відрізняється від базової машини збільшеним запасом плавучості, більшою стійкістю на воді, зміненим хвилевідбивним щитком в передній частині корпусу і додатковими хвилевідбивними щитками на башті, а також телескопічною повітрозабірною трубою. «Начинка» зазнала мінімальних змін – лише встановлений новий основний приціл «Сож» з вбудованим лазерним віддалеміром і відсутнє обладнання для самоокопування. Назагал же «марпєхівська» БМП-3Ф зберегла усі недоліки «сухопутного» варіанту – насамперед, тісне і неергономічне десантне відділення і корпус з пожежонебезпечного алюмінієво-магнієвого сплаву.

 

Варіант БМП-3Ф з’явився ще на початку 2010-х рр., однак спочатку не викликав зацікавлення в лаптєногих вояків. Натомість, продукцію таких машин почали на експорт – для Korps Marinir, корпусу морської піхоти Індонезії. А ось м-скальскі марпєхі почали отримувати БМП-3Ф лише у 2021 р., причому не з заводу, а переобладнані в ході ремонту зі звичайних «сухопутних» БМП-3. Ймовірно, вони не отримали приціл «Сож», а заберегли старий прицільний комплекс.

 

Станом на початок 2022 р. морська піхота шишкостану мала 40 БМП-3Ф. Про передачу чергової партії таких машин на Балтійський і Тихоокеанський флоти повідомлялось у серпні цього року. Але кількість їх скорочується завдяки зусиллям наших воїнів – зокрема, 28 жовтня з’явились фото БМП-3Ф, затрофеєної нами у досить покоцаному стані.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М