БМП-1АМ

 


Оновлення від 16.06.2023. Таке гарне фото я мусив в заголовок поставити! Цю машину можна назвати "Вихрестом" - це "Басурманін", затрофеєний нашими військами і відремонтований. Тепер це творіння козломордих мастєрових матиме шанс послужити силам добра. А для порядку відзначимо: станом на сьогодні м-скалі втратили 29 БМП-1АМ, сім з яких стали українськими трофеями.



Є в мене свій списочок «аналоховнєтов» - своєрідне «чистилище», куди потрапляють цікаві екземплярчики м-скальської техніки в (здебільшого, короткий) період між першою появою на фронті в Україні і появою у звітах про знищену техніку. Останній факт дозволяє мені взятись за «препарування» того чи іншого екземплярчика. «Героєві» сьогоднішньої розповіді знадобилось десь два тижні, щоб переміститись з «чистилища» у нашу рубрику.

Отже, в третій декаді квітня в мережі з’явились фото з Куп’янська, на якому чітко видно «Басурманіна» - модернізовану БМП-1АМ. Ця машина з’явилась ще 2018 р., а з 2020 р. надходить на озброєння армії свинособак. Що ж це за «звір» - «Басурманін»? Якщо коротко – то це БМП-1, на якій штатна башта замінена баштою від БТР-82А (пам’ятаєте, ми вже «препарували» цю машинку?). В ній, а точніше, на ній (на винесеному лафеті) встановлена 30-мм гармата 2А72 і 7,62-мм кулемет ПКТ. Порівняно зі штатним озброєнням БМП-1, комплекс озброєння «Басурманіна» краще годиться для боротьби з легкоброньованою технікою, а також дозволяє вести вогонь по верхніх поверхах будівель. Але прицільне обладнання примітивне, а про наявність хоча б зародкової системи управління вогнем немає й мови. Крім того, встановлення башти від БТР-82А призвело зо збільшення висоти БМП-1АМ майже на півметра – тобто, машина стала більш помітною. Так само, як і БТР-82А, «Басурманін» не має штатного ПТРК. Цей недолік спробували компенсувати розміщенням всередині машини лекого ПТРК «Метис», але використовуватись він може лише у виносному варіанті. Жодних заходів не вжито задля поліпшення захищеності – тобто, борти БМП-1АМ прошиваються 7,62-мм бронебійними кулями... Розробники пропонували замінити штатний двигун БМП-1 дизелем УТД-23 потужністю 400 к.с., але замовник сказав – «дооорого...». В підсумку, на «Басурманінові» встановлений УТД-20С1 – такий же, як на БМП-2, потужністю 300 к.с. Від старого двигуна БМП-1 він відрізняється лише збільшеним ресурсом.

Постає цілком логічне питання – а на хіба? Навіщо козломорді саме зараз взялись за модернізацію БМП-1, найновіші з яких виготовлені в першій половині 80-х років? Річ у тім, що широко розрекламовані програми створення нових БМП «Бумєранг» і «Курганєц-25» вже на кілька років відстають від заявлених термінів. Навіть алтайські шамани нездатні спрогнозувати – коли ж, нарешті, ці «вундерваффе» надійдуть у війська. А експлуатувати й далі БМП-1 було проблематично. Ну, тобто, експлуатувати їх можна, а от воювати – вже ні... Чому? Та річ у тім, що в шишкостані вже давно не випускаються снаряди для 73-мм гармати, встановленої на БМП-1... От і довелось нашвидкоруч клепати «Басурманіна». Назагал вийшов типовий ерзац, який не викликав інтересу в зарубіжних експлуатантів БМП-1. Головні претензії – це заслабкий двигун і відсутність ПТРК. Але для рідної армії вирішили – «і так сойдьот!»

В армії шишкостану «Басурманіни» постачаються в частини Центрального і Східного військових округів. Усвідомлюючи низьку бойову вартість БМП-1АМ, командування не поспішало кидати їх в бій. Але темп, з яким українці перетворюють на металобрухт м-скальську бойову техніку, змусив підтягнути і ці резерви. Чи надовго вистачить «Басурманів»? Сподіваюсь, що ні. Почин вже зроблено – на переправі в Луганській області, роздовбаній нашими воїнами, знищено одразу дві БМП-1АМ.


Додаточок - свіже (грудень 2023 р.) фото передачі трофейної техніки, відновленої 31-м ремонтно-відновлювальним полком ОК «Південь». Серед іншого - мінімум дві БМП-1АМ

А ось ще фото від січня 2024 р. - поки не наша БМП-1АМ з бортовими екранами, протикумулятивними решітками і навіть не мангалом, а справжньою протидроновою кліткою. Нагадаю, що за 2023 р. Курганмашзавод передав у війська 131 БМП-1АМ (за плану 145) - тобто, в середньому одна рота за місяць.

 А ось свіже фото, яке з'явилось в мережі 7 березня 2024 р.:

Що ми тут бачимо? "Басурманін", обладнаний комплектом додаткового захисту 675-СБЗКДЗ. Це комплект полімерних панелей, які в поєднанні зі штатною бронею дозволяють тримати 12,7-мм кулеметні кулі, та протикумулятивних решіток. Початково цей комплект призначався для БМП-2, але тут його всиндючили на БМП-1АМ. Причому змонтували досить дивним чином. Як має обертатись башта? Фактично, вогонь можна вести тільки прямо по курсу. 


Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М