Плаваючий антикваріат - СКР "Ладний"

 

«Воно боїться!» - саме так можна підписати це фото. На ньому – сторожовий корабель (по-людськи – фрегат) ОЗУ «чернаморскій флот» «Ладний», а червоним кружечном обведений додатковий елемент озброєння – установка 2М-7 з двома 14,5-мм кулеметами КПВ. Уважні читачі, напевно, пригадають – про цю установку ми вже згадували в контексті кустарно озброєних мотолиг. Нагадаю лише, що 2М-7 – родом з сивих 1950-х, вона має ручне наведення і примітивний приціл. Навіщо ж знадобилось монтувати її на наїжаченому гарматами й ракетами сторожовику? Річ у тім, що уся ця зброя виявилась безсилою проти українських БЕКів – безекіпажних катерів, більш відомих як морські дрони. Від малогабиритних швидкісних цілей лаптєногі збираються відстрілюватись кулеметами...

 

Кілька слів про самого «героя» нашої розповіді. «Ладний» - це останній з могікан, єдиний представник базового проєкту 1135, який ще знаходиться в складі ваєнна-марского флота. В 1970-1981 рр. склад савєтскаго ВМФ поповнив 21 корабель цього проєкту. Сім з них побудував керченський завод «Затока» (саме той, в якому на початку листопада знищили МРК «Аскольд»). В Керчі «народився» і «Ладний», введений в склад флоту у 1980 р. Похідними від 1135 стали проєкти 1135М (11 кораблів зі зміненим складом артилерії), 11351 (прикордонні сторожові кораблі, які будувались в Керчі; до цього проєкту належить і «Гетьман Сагайдачний») та 11356 і 11356Р – радикально перепроєктовані фрегати, які будувались для ВМС Індії і ОЗУ «ЧФ».

 

Сам проєкт 1135 був «заточений» на боротьбу з субмаринами «агрєссівнаго блока НАТО» - до 1977 р. ці кораблі навіть класифікувались не як сторожовики, а як великі протичовнові кораблі. Корабель обладнаний потужним гідроакустичним комплексом. Основне озброєння – це протичовновий ракетний комплекс «Раструб-Б», чотиризарядна пускова установка якого знаходиться на баці – в носовій частині корабля. За нею розташовані два реактивні бомбомети РБУ-6000 (так, лаптєногі їх теж тулять на мотолиги), а по боках надбудови – два чотиритрубних 533-мм торпедних апарати для протичовнових торпед. Решта озброєння слугувала для самооборони – дві 76-мм спарені артустановки і зенітно-ракетний комплекс «Оса-МА» (дві спарені пускові установки).

 

Назагал проєкт 1135 суттєво поступався своїм візаві – американським фрегатам типів «Нокс» і «Олівер Х. Перрі». Він має достатньо слабкі можливості для самооборони – зокрема, брак малокаліберного зенітно-артилерійського комплексу, здатного відстрілювати ворожі протикорабельні ракети. Можливості застосування за прямим призначенням обмежувались через брак палубного гелікоптера, який міг би засікати субмарини на великій відстані. Протичовнові ракети «Раструба-Б» мають дальність пуску до 90 км, та що з того, якщо гідроакустичний комплекс корабля може виявляти підводні човни на набагато мешій віддалі? Ну і, нарешті, - практична відсутність ефективної протикорабельної зброї. Американські фрегати мали добрі протикорабельні ракети «Гарпун», а на проєкті 1135 лише передбачалась можливість в екстренній ситуації стріляти по надводних кораблях протичовновими ракетами.

 

Вам не надто нудно? Зараз буде трохи цікавіше, бо ми поговоримо про долю «карабля с нєпрастой судьбой» - «Ладного». В його кар’єрі є цікаві моменти – наприклад, в 1987 р. він ходив у Перську (чи як зараз правильно – Арабську?) затоку для охорони судноплавства під час ірано-іракської війни. А у 1989-му супроводжував ракений крейсер «Слава» (так-так – майбутню «Москву», жертву українських ракет) в поході в Середземне море. Тоді на Мальті зустрічались Дж. Буш-старший з Горбачовим. У 2007 р. «Ладний» навіть брав участь в операції НАТО «Активні зусилля».

 

В період анексії Криму «Ладний» знаходився в півторарічному ремонті, вийшовши з нього тільки в грудні 2014-го. 3 червня наступного року він небезпечно наблизився до українських територіальних вод, створюючи загрозу судноплавству. «Гетьман Сагайдачний» разом з ракетним катером «Прилуки», тральщиком «Генічеськ», кораблем морської охорони «Миколаїв» змусили провокатора піти геть. А 26 липня 2015-го «Ладний» брав участь в параді в Севастополі на честь дня ваєнна-марского флота. За сценарієм корабель мав поцілити в мішень ракетою комплексу «Раструб-Б». Але «чьто-то пашло нє так» - ракета розвалилась в повітрі одразу ж після пуску, впавши в воду за кількасот метрів від корабля. На жаль, ніхто не постраждав.

 

Наприкінці 2016 р. «Ладний» знову потрапив в ремонт – вичерпався ресурс газотурбінних двигунів. Це було серйозною проблемою – адже за часів совдєпії монополістом з виробництва корабельних газових турбін був завод в Миколаєві, і козломорді досі не змогли повністю подолати цю залежність. Тож на «Ладний» поставили газові турбіни, демонтовані з «погорільця» - великого протичовнового корабля «Кєрчь» (проєкту 1134Б), списаного після пожежі. Планувалось завершити ремонт в травні 2020 р., однак реально цей термін довелось продовжити майже на рік – до квітня 2021-го.

 

Жодної суттєвої модернізації радіоелектронного обладнання, так само, як і озброєння, «Ладний» не проходив – ну, за винятком встановлення кулеметів, з яких ми починали розповідь. В сучасних умовах бойова цінність цього корабля є мінімальною.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 Приватбанк - 4731 2196 4166 1818


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М