Протичовнова мотолига



Козломорді мастєровиє не припиняють своїх знущань з мотолиги, намагаючись «оморячити» її. Про попередні спроби ми вже розповідали тут, тут, тут і ще тут. А ось сьогодні з’явилось фото ще одного покруча. Наскільки можна розібрати, на цей МТ-ЛБ всиндючили... реактивну бомбометну установку РБУ-6000, тільки з демонтованою половиною напрямних (з 12-зарядної вона стала шестизарядною).

 

Що ж це за зброя? РБУ-6000 – це реактивна бомбометна установка, призначена для боротьби з підводними цілями. На озброєння ВМФ совдєпії її взяли ще у 1961 р. Використовувалась (і використовується досі) вона дуже широко – зокрема, у ВМС України РБУ-6000 встановлювались на «Гетьманові Сагайдачному» і корветах проєкту 1124. На кораблі монтується одна або дві такі установки, кожна з яких має 12 напрямних калібру 212 мм. Вогонь ведеться реактивними глибинними бомбами РГБ-60 на дальність до 5200 м. Маса такої бомби немаленька – 113,6 кг.

 

Для чого ставити РБУ-6000 на мотолигу? Теоретично немаленька маса бомби мала б гарантувати добряче ураження. Але, як кажуть, є нюанси. По-перше, штатний підривник РГБ-60 – УВД-60 – не надто годиться. Він зводиться при ударі об воду і спрацьовує на встановленій глибині або при ударі об якусь перешкоду. Тобто, при ударі об землю він мав би звестись, але другого удару для спрацювання підривника не буде. Не знайшов я даних щодо того, як відбувається підрив на глибині. Якщо часовим механізмом – то підривник спрацює, але якщо гідростатичним – то ні. По-друге, заряд РГБ-60 – фугасний, без жодних осколкових елементів. Для ураження субмарин ударною хвилею він годиться, а от для наземних цілей – хіба що для укріплень, і то за умови прямого (чи майже прямого) влучання. Тобто, у козломордих вийшла своєрідна штурмова машина, яка, попри все, може придатись при штурмі укріплених позицій. Можна її використовувати і для стрільби по морських цілях з берега – наприклад, для ураження надводних і підводних дронів. Але для цього зовсім не обов’язково ставити РБУ-6000 на мотолигу, вистачило б і вантажівки. Це по-перше. А по-друге – за порєбріком вже є спеціальна система такого призначення, «Дамба».

 

А, і ще – ви гадаєте, за порєбріком перші додумались поставити РБУ-6000 на сухопутне шасі? Ніт! Першими зробили це кубинці, застосувавши шасі КрАЗу. А тепер, як бачимо, досвід з острова «свободи» переймають і в шишкостані. Ну й правильно – кораблі на Чорному морі тепер утримувати небезпечно, а так можна використати їхнє озброєння. Давня традиція русскаго флота – кораблі затопити, зброю відправити на сухопутний фронт.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М