"Москва" - усьо :)))

 

Надвечір 13 квітня стрічка у фб наповнилась новиною, яка була настільки прекрасною, що в неї важко вірилось: наша берегова оборона двома ракетами поцілила у флагман організованого злочинного формування під назвою «Красназнамьонний Чєрнаморскій флот» - ракетний крейсер «Москва». Трохи згодом з’явилось повідомлення ТАСС: «...палучіл паврєждєнія в рєзультатє дєтанациі баєпріпаса, проісшедшей вслєдствіє пажара, екіпаж евакуірован». Останні слова не лишали сумнівів – боротьба за живучість «Москви» припинена, і він впевнено йде курсом, вказаним нашим прикордонником ще 24 лютого. Таким чином, у «славній» бойовій кар’єрі «Москви» була поставлена крапка. А були в цій кар’єрі і участь у війні в Грузії 2008 р., і блокування наших кораблів в Донузлаві у 2014-му, і обстріл Зміїного 2022-го...

Що ж це за «аналоховнєт»? «Москва» (в «дєвічєствє» - «Слава») належить до проєкту 1164, знаного також під шифром «Атлант». Він був породжений маніакальним страхом совєтських флотоводців перед американськими авіаносцями. В результаті, совдєпія вбехувала астрономічні кошти у розвиток «протівоавіаносних сіл» - ракетні крейсери, спеціяльні атомні підводні човни («Курськ» - пам’ятаєте такий? – теж належав до «протівоавіаносних сіл»), авіація далекої дії і навіть спеціяльні розвідувальні супутники. Крейсер проєкту 1164 був, насамперед, носієм надзвукових протикорабельних ракет «Базальт» з дальністю пуску 550 км. Але підійти на таку відстань до американського авіаносця було складно – крейсер легко міг потрапити під удар літаків. Тому в склад озброєння включили зенітний ракетний комплекс С-300Ф «Форт» – «родич» наземного С-300, здатний уражати повітряні цілі на відстані до 75 км і висоті до 25 км. Крейсер несе 64 ракети цього комплексу, а доповнює його ЗРК ближньої дії «Оса-М» (дві двозарядні пускові установки). «Дострілювати» ворожі протикорабельні ракети мають шість шестиствольних 30-мм зеніток АК-630. Але ані вони, ані засоби радіоелектронної боротьби, не змогли нічого вдіяти ракетам «Нептуну». Крім того, крейсер має спарену 130-мм артустановку (саме з неї, вочевидь і обстрілювали Зміїний), два реактивних бомбомети і два п’ятитрубних торпедних апарати для захисту від субмарин, а також гелікоптер – «літаючий радар» для цілевказання «Базальтам» за лінією горизонту.

Все це «добро» запаковане в корпус завдовжки понад 186 м і завширшки майже 21 м. Силова установка – газові турбіни миколаївської «Зорі-Машпроєкт» загальною потужністю 110 тисяч к.с. – можуть розігнати цього гіганта до 32,5 вузлів (для сухопутчиків – 60 км/год). Керує кораблем екіпаж з півтисячі осіб.

«Атлант» став найпотужнішим неатомним (і не авіаносним) бойовим кораблем савєцкого саюза. Планувалось побудувати 10 таких крейсерів, але заклали лише чотири, а добудували три. Будувались «Атланти» в Миколаєві, на корабельні ім. 61 комунара (Миколаївському суднобудівному заводі). Першим був крейсер «Слава», введений до складу Чорноморського флоту у 1982 р. За чотири роки Північний флот поповнив «Маршал Устінов», а у 1989-му на Тихий океан вирушила служити «Червона Україна». Так-так – саме «Червона», а «Красная». Щоправда, 1995 р. її перейменували у «Варяг». «Слава» ж тоді ж стала «Москвою» - на цьому наполіг тодішній мер Москви (пам’ятаєте такого, в кєпочці?), бо Москва «шефствувала» над Чорноморським флотом. Четвертий корабель – «Адмірал флота Лобов» - у 1993 р., знаходячись у недобудованому стані, був включений до складу ВМС України і перейменований на «Україну». Його так і не довели до пуття через брак коштів і необхідність постачання комплектующих з рашки (усе озброєння і більшість радіоелектроніки для цих крейсерів в Україні не виготовлялись).

«Москва» після розділу Чорноморського флоту лишився в складі російського ВМФ і продовжував службу. В 2019 р. крейсер завершив трирічний капремонт, а наступного року був переозброєний протикорабельними ракетами П-1000 «Вулкан» з дальністю пуску 1000 км. Перший пуск цієї ракети з «Москви» відбувся 30 квітня 2021 р.

Якою ж була роль «Москви» у війні проти України? Перш за все – демонстрація сили, як у випадку з нападом на Зміїний. На мою думку, ракети «Вулкан» по містах України крейсер не запускав: все-таки, П-1000 – це спеціалізована протикорабельна ракета, на відміну від «Калібру». Головним його завданням було забезпечення протиповітряної «парасольки» над корабельним з’єднанням Чорноморського флоту, яке діє біля українського узбережжя. Тепер такої «парасольки» нема – на Чорному морі в козломордих не лишилось жодного корабля з «Фортом»...


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М