Публікації

Показано дописи з вересень, 2022

Російська громадська думка і російсько-українська війна

Зображення
 Ще одна стаття з 9-10 числа  американського армійського часопису Military Reviеw - американський погляд на проблему.

Російська активність в Україні перед вторгенням

Зображення
 Цікава за змістом стаття Ієна Кортера - одного з розробників доктрини ІПСО армії США - у 9-10 числі часопису Military Reviw (професійного видання для офіцерів армії США). Аналізуються російські інформаційно-психологічні операції перед повномасштабним вторгненням.

Російсько-українська війна в повітрі: 24 липня - 23 серпня

Зображення
 Черговий огляд чергового місяця війни в повітрі від Марціна Стрембського. Щоденний виклад зведень - москальських і наших - розбавлений деякими висновками автора. Зокрема, акцентовано увагу на відкритті нового операційного напрямку через удари по базах в Криму. Відзначена важливість передачі Україні ракет HARM і купівлі "супутника Притули". Також автор вказує на потенційну небезпеку для України отримання Росією іранських БПЛА.

Чи вдасться потопити "непотоплюваний авіаносець"?

Зображення
 Стаття Владіміра Трендафіловського, присвячена нещодавній бавовні в Криму з аналізом стану і переміщень російського авіаційного угрупування. Опублікована в жовтневому числі часопису Air Forces Monthly. Нагадаю, що нещодавно я опублікував дві статті про російську авіацію в окупованому Криму: українською мовою , з посиланнями, але без картинок, і польською - з картинками, але без посилань :)

ФСБешна ракета

Зображення
  Свого часу ми вже згадували про проблеми москалів з високоточною зброєю . Низька якість, мала кількість, недостатня підготовка льотного складу до її застосування – усі ці чинники аж ніяк не сприяють (на наше щастя) ефективному виконанню бойових завдань авіацією шишкостану. Переважна більшість зразків високоточної зброї класу «повітря-поверхня» походить ще з часів совдєпії. І ось на початку червня – сенсація! Вперше! Бойове застосування нової ракети! По ЗМІ розійшлись кадри удару по українській фермі, нібито зняті камерою керованої ракети ЛМУР. Абревіатура ця розшифровується як «льогкая многоцелєвая управляємая ракєта». Всупереч назві, ЛМУР особливо легою не назвеш – вона важить 105 кг , удвічі більше стандартних російських гелікоптерних ПТКР. Досить солідною є і бойова частина, споряджена 35 кг вибухівки (удвічі більше, ніж у 203-мм снаряді «Піона»). Дальність пуску сягає 15 км .   Що ж це за «чудо техніки»? Історія створення ЛМУР досить заплутана – саме проєктування ракети почи

Чому Росії не вдалось придушити нашу ППО?

Зображення
 Стаття Александра Младенова з жовтневого числа Combat Aircraft Monthly на тему протистояння москальської авіації і нашої ППО. Підкреслюється абсолютна неготовність росіян до вирішення завдань придушення/прориву ППО - відсутність відповідних засобів, нетренованість екіпажів, нікудишня система зв'язку і управління. І як контраст - висока оцінка нашої ППО, особливо системи "Віраж-Планшет", ЗРК "Бук-М1" та нетрадиційної і гнучої тактики застосування.

ВМС України: незавершена модернізація

Зображення
 Стаття з серпневого числа польського часопису Nowa Technika Wojskowa