Війна очима наших ворогів: напередодні весняного наступу

 


Широко відомий у вузьких колах лаптєногий оналітєг Руслан Пухов поділився з читачами "Мааасковскаго камсамольца" своєю чуйкою щодо нашого наступу. Матеріал досить цікавий, тому я вирішив перекласти його на людську мову.

"Напередодні весняного українського наступу (а в тому, що він готується – вже немає сумнівів) Захід активно накачує ЗСУ озброєнням. Донедавна вважалося, що акцент буде зроблено на літаки і особливо – на танки. Тема «Абрамсов» і «Леопардів», які ударним кулаком рвуться у вирішальний наступальний прорив, взагалі стала головною в обговореннях. Але тепер від низки експертів все частіше можна чути, що у ЗСУ зараз недостатньо танків та авіації, щоб переламати хід бойових дій на користь Києва. А тому наголос буде зроблено на далекобійну артилерію.

Яку небезпеку це для нас, «МК» пояснив російський військовий аналітик, директор московського Центру аналізу стратегій і технологій (ЦАСТ), член Громадської ради при Міноборони РФ Руслан Пухов.


- На перших етапах спецоперації, - каже експерт, - ЗСУ парирували нашу перевагу в артилерії тим, що до своєї старої, ще радянської, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню додали розвідувальні безпілотники, в основному комерційні, а також використовували для зв'язку та цілевказівки глобальну супутникову систему Starlink. Тобто перетворили старе озброєння практично на високоточне. Цією зброєю вони нас били з високою точністю на коротких та середніх дистанціях тому, що далекобійної зброї вони не мали.


- Тепер Захід його поставив?


- Так. Нині воно у них з'явилося. Та ж французька самохідна артилерійська установка CAESAR, яка б'є в півтора рази далі за наші аналогічні системи. До того ж, Захід став постачати ЗСУ високоточні керовані снаряди типу Excalibur – аналог нашого «Краснополя». Тільки у нас снарядів "Краснопіль" дуже мало. До того ж, вони першого покоління. А снаряди Excalibur – вже другого покоління, точніші, що українцям дозволяє стріляти далеко та дуже точно.


В результаті вони б'ють по наших військах, коли ми, наприклад, готуємось наступати. Нам для цього потрібно оперативно сконцентруватися для завдання удару. Раніше вони за допомогою натівської розвідки це тільки бачили та чули, а тепер ще мають змогу нас дістати.


- Чи можуть західні постачання далекобійної артилерії ЗСУ якось вплинути на тактику застосування російських військ під час весняного українського наступу?


- У нас на першій лінії зіткнення знаходяться ті частини, які ведуть безпосередньо вогонь. Неподалік першої лінії має бути ще друга лінія, звідки швидко й оперативно можна у разі прориву противника перекинути війська, щоб ліквідувати пролом, або з цієї другої лінії направити війська в ту точку, звідки може готуватися і здійснюватися прорив.


Зважаючи на те, що другу лінію вони тепер за допомогою далекої сучасної артилерії можуть накрити вогнем, ми змушені відводити війська на третю лінію. Тобто надто далеко в тил. І виходить, що у разі швидкого прориву ЗСУ, у нас може не вийти відповісти так само швидко. А головне – це може стати на заваді сконцентрувати війська для нашого наступного контрудара. Приховано таке зробити не вийде. ЗСУ за допомогою натівської розвідки всі «бачать» і починають бити по другій лінії. Тоді сотні бійців можуть потрапити під шквальний вогонь.


Наявність у ЗСУ великої кількості далекобійної артилерії та високоточних боєприпасів може завести ситуацію з весняним українським наступом у певну позиційну безвихідь.


На думку експерта, протидіяти далекобійним системам ЗСУ можна за допомогою російських крилатих і балістичних ракет, а також ударних безпілотників, здатних знаходити та вражати військові об'єкти ЗСУ за десятки та сотні кілометрів від передової. Крім того, ще не повністю задіяні можливості російської бомбардувальної авіації."

Ось таке. Вкотре москалі віддають належне нашій артилерії. А для нас висновок - необхідно посилювати ППО...


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М