Війська територіальної оборони Польщі: питання ефективності

 

В Польщі вже кілька років триває формування військ територіальної оборони - своєрідної "паралельної армії", яка отримала статус п'ятого виду Збройних сил. Планується, що чисельність ВТО досягне 53 тисяч осіб, зведених у 17 бригад - по одній у кожному воєводстві, за винятком мазовецького, де буде дві бригади. ВТО Польщі користуються значною самостійністю - вони можуть навіть самостійно купувати озброєння. Парадоксально, але часом воно виявляється сучаснішим, ніж в регулярній армії. ВТО, зокрема, замовили майже 20 тисяч пістолетів "Віс 100" і майже 51 тисячу автоматів "Грот", купують нові автомобілі "Єльч", а про закупівлю для них "Джавелінів" я писав тут.
Станом на кінець 2019 р. ВТО налічували близько 20 тисяч добровольців і 3 тисячі кадрових вояків. На 2020 р. планові показники - відповідно, 29 тисяч і 4 тисячі. Одночасно відбувається скорочення (аж до розформування у 2022 р.) Національних резервних сил, призначених для доукомплектування регулярних сухопутних військ.
Наскільки ж ефективними є ВТО Польщі в їхньому нинішньому вигляді? Польські експерти висловлюються так:
- в мирний час - обтяження регулярної армії через відтік кадрів, техніки і фінансів;
- за умов кризи немілітарного характеру - корисні, бо дозволяють зменшити навантаження на регулярну армію;
- за умов війни - малопридатні.
Природа польських ВТО як легкої піхоти і слабка насиченість вогневими засобами (наразі найважчою зброєю ВТО є 60-мм міномети) суттєво обмежує їхні бойові можливості. За умов війни вони навряд чи зможуть повноцінно виконувати завдання, складніші за охорону тилових об'єктів чи комунікацій. Зраштою, більшого від них, мабуть, і не вимагатиметься. Викликає сумнів і  придатність ВТО до вирішення складних кризових ситуацій. За умов боротьби з епідмією КОВІД-19 підрозділи ВТО залучались, наприклад, до розвантаження транспортів з медичними матеріалами. Але у разі, скажімо, повені, необхідним буде залучення інженерних підрозділів регулярної армії з відповідною технікою. ВТО у таких ситуаціях - просто ресурс малокваліфікованої фізичної сили для вирішення найпростіших завдань. Розуміють це і в Польщі. Тут серед експертного середовища лунають голоси: чи не раціональніше було б скерувати кошти з ВТО на регулярні сили? Стан цих останніх не найкращий. Вони нараховували на початок 2020 р. 107 тисяч осіб - але ресурси Польщі дозволяють утримувати сучасну армію чисельністю не більше 50-60 тисяч. Як наслідок, не відбувається належним темпом переозброєння. Не від хорошого життя поляки заговорили знову про модернізацію Т-72 і Мі-24... 

Оновлення від 12.07.2022

Досвід України у відбитті російської агресії і зростаюча загроза зі Сходу спонукає польське військово-політичне керівництво розбудовувати Війська територіальної оборони. На додаток до вже існуючих 17 бригад розпочато формування трьох нових: 18-ї Столичної, 19-ї Надбужанської і 20-ї Перемиської. Їхніх командирів призначено 15 червня, а завершити формування планується до 2025 р.

Кожна з новосформованих бригад матиме штаб, три батальйони легкої піхоти, а також підрозділи (роти?) логістики, управління, саперів і медичний. 18-та бригада спеціалізуватиметься на веденні бою в місті, а додатковою функцією будуть пошуково-рятувальні операції. 19-та і 20-та бригади будуть виконувати функції цитую "довоєнного Корпусу охорони пограниччя", тобто підсилювати оборону східного кордону у взаємодії з Прикордонною вартою. Вони дислокуватимуться у прикордонних повітах Любельського (19-та бригада) і Перемиського (20-та) воєводств.  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М