"Дамба"

 


Воно боїться! – саме так можна підписати фото в заголовку нашої заміточки. На одному з молів тимчасово окупованого Севастополя помітили «Град». Здавалося б – до чого тут «сухопутна» РСЗВ, яке відношення вона має до оборони військово-морської бази? Річ у тім, що це – не звичайна БМ-21, а БМ-21ПД, тобто бойова машина самохідного реактивного бомбометного комплексу ДП-62 «Дамба».

 «Дамба» призначена для боротьби з підводними диверсантами та субмаринами – для захисту входу в акваторію порту. Проєктування комплексу на базі звичайного «Граду» почалось ще у 1969 р., а на озброєння ДП-62 взяли лише через 11 років. БМ-21ПД, по суті, незначно відрізняється від звичайної БМ-21. Додано лише можливість живлення бойової машини від промислової трифазної мережі напругою 380 В – тобто, БМ-21ПД на бойовому чергування просто підключається до розетки. Основна ж відмінність – це боєприпаси. «Дамба» використовує реактивні некеровані снаряди ПРС-60 – по суті, глибинні бомби, здатні уражати цілі на глибині до 200 м. Дальність стрільби ними не перевищує 5 км.

 Висунення БМ-21ПД на бойові позиції свідчить: окупанти реально бояться атак українських морських безпілотників. Та «Дамба» лаптєногих не врятує – Крим буде звільнений!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М