БТ-3Ф

 


Кілька днів тому з’явилась інформація від Спеціального конструкторського бюро з машинобудування (частина холдингу «Ростєх») про «успішне завершення робіт зі створення бронетранспортера БТ-3Ф». Повідомлення досить дивне – з огляду на те, що цей пепелац уже знаходиться в (дрібно)серійному виробництві і навіть постачається на експорт. Але про це – трохи згодом. Спочатку розберемось – що ж це за машинка.

 

Пам’ятаєте, десь восени минулого року я розповідав про бойову машину (морської) піхоти БМП-3Ф – адаптацію стандартної «трійки» під вимоги морського десанту? Так от, БТ-3Ф створений саме на її базі. Ідеологія розробки цього бронетранспортера була аналогічною концепції БТР-Д – бронетранспортера на базі бойової машини десанту, з послабленим озброєнням, але значно збільшеною місткістю. БТ-3Ф мав доповнити в підрозділах морської піхоти БМП-3Ф, забезпечивши перевезення додаткової кількості особового складу.

 

Від базової машини БТ-3Ф успадкував усі її «нє імєющіє аналогов» конструктивні особливості, насамперед – абсолютно неергономічне компонування. Про його нюанси ми вже розповідали, нагадаємо лише, що для посадки і особливо – спішування, десант на БМП-3 має виконувати справжі акробатичні трюки. Все це – через заднє розміщення двигуна, як у «Запорожці». Бойове відділення з баштою усунуте, за рахунок цього збільшене десантне відділення. Над ним збільшена висота даху: це спрощує створення в мйбітньому на базі БТ-3Ф різних спецмашин – наприклад, КШМ чи медевака. Загалом зовні БТ-3Ф нагадує старого доброго БТР-50.

 

Зовні БТ-3Ф нагадує БТР-50, аналогічним є і компонування з двигуном в кормі

Силова установка БТ-3Ф не зазнала змін порівняно з базовою машиною. А от озброєння скромне: дистанційно керований модуль ДПВ-Т з 12,7-мм кулеметом «Корд» плюс два курсових кулемети ПКТ, «успадковані» від БМП-3. А ось місткість збільшилась радикально: якшо БМП-3 вміщає десять осіб, то БТ-3Ф – аж 17 (командир, механік-водій і 15 десантників). Маса машин сягаж 19 тонн.

 

Упродовж певного часу міністерство нападу немитої не проявляло інтересу до БТ-3Ф. Стартовим замовником виявилась Індонезія. Ця країна з огляду на особливості географічного розташування традиційно багато уваги звертає на розбудову свого Korps Marinir – Корпусу морської піхоти. Ще з 60-х років минулого століття основу його бронетехніки становлять радянські танки ПТ-76 і бронетранспортери БТР-50, доповнені на початку 80-х жменькою АМХ-10. Для заміни застарілої бронетехніки і знадобились вироби з лаптєстану. У 2010 і 2012 рр. індонезійці законтрактували загалом 54 БМП-3Ф, а у 2019-му – ще 22 БМП-3Ф і 21 БТ-3Ф, поставлених у 2021-2022 рр. А навесні 2020-го з’явилась інформація про виділення коштів на ще 79 БТ-3Ф.

 

Індонезійські морпіхи з БТ-3Ф на навчаннях

Чому ж в немитій раптово зріс інтерес до БТ-3Ф? На нашу думку, річ у тім, що її армія не має сучасного багатоцільового броньованого гусеничного шасу – на кшталт МТ-ЛБ. «Мотолиги» успішно винищуються захисниками України, а спроба ввести замість них розконсервовані БТР-50, вочевидь, виявилась не надто вдалою. Ось тут і з’явився шанс у БТ-3Ф. Чи зможе він стати повноцінним замінником МТ-ЛБ – питання, як на мене, відкрите: надто вже універсальною виявилась «мотолига». БТ-3Ф порівняно з нею ледь не удвічі важчий (хоча й краще захищений), складніший у виробництві і експлуатацій, та й дуже недешевий. Однак певні тенденції у цьому напрямку простежуються – наприклад, нещодавно був продемонстрований самохідний ПТРК на базі БТ-3Ф, який потенційно може замінти «Штурм-С» на шасі МТ-ЛБ. Чи будуть реалізовані ці можливості? Побачимо. Поки ж відзначимо, що потенційне впровадження на озброєння армії лаптєстану БТ-3Ф – це, з одного боку, реакція на величезні втрати бронехніки в агресії проти України, а з іншого – одна з ознак мобілізаційних заходів в немитій. Один, щоправда, нюанс: випускається БТ-3Ф тим же «Курганмашзаводом», що і БМП-3, використовує ті ж самі комплектуючі. Тобто, початок випуску БТ-3Ф може (підкреслюю – може, а не повинен) зумовити скорочення виробництва БМП-3.

 

Дослідний зразок самохідного ПТРК на базі БТ-3Ф

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М