Балада про дві дірки в Ростові

 Шановні читачі вже, безперечно, бачили фотографії (хоч і трошки заблюрені) чудових дірок в субмарині "Ростов-на-Дону". Спробуємо розібратись, куди влучили і що пошколджено.

Ось, власне, ці фото:



 На першому фото ми бачимо досить значні руйнування у верхній носовій частині підводного човна. На другому - акуратну дірку в правому бортові, майже одразу за огородженням рубки (так називається ось ця "надбудова" над корпусом, яка насправді надбудовою не є, ну,але в ці нюанси термінології ми зараз влазити не будемо).

Отже, куди влучили і що ушкодили? Звернімось до схеми - щоправда, це схема проєкту 877, але як я вже пояснював, 636-й проєкт - його прямий спадкоємець, і за внутрішньою будовою ці човни різняться лише в деталях. На схемі я позначив приблизні місця дірок.


Що нам потрібно знати? Перш за все, проєкт 636.3, як і 877, має двокрпусну конструкцію. Внутрішній корпус зветься міцним, і таким він і є, бо покликаний витримувати тиск на сотнях метрів глибини. Зовнішній - легкий. Проміжок між цими двома корпусами при зануренні заповнюється водою, завдяки чому тиск ззовні і в проміжку між легким та міцним корпусами урівнюється. Пошкодження легкого корпусу зовсім не означає автоматичного пошкодження міцного. 

Щодо першої дірки (в носовій частині) - можна однозначно стверджувати ушкодження легкого корпусу і торпедних апаратів (цифра 2 на схемі). Майже 100% знищена антена гідроакустичної станції (цифра 1). Наскільки пошкоджений міцний корпус - сказати важко. Можливу детонацію торпед я б не брав до уваги - перед постановкою в док їх вивантажують з субмарини.

З другою діркою цікавіше. Краї аркушів металу довкола неї відігнуті назовні - значить, вона зроблена зсередини. Теоретично можна припустити: проникаюча бойова частина ракети "Сторм Шедоу" влучила під таким кутом, що, зруйнувавши легкий корпус в носовій частині, пройшла між легким і міцним корпусами так, що здетонувала десь навпроти другої дірки. Але, як на мене, це малоймовірно (хоча й не неможливо). Більш ймовірно - дірка утворилась внаслідок детонації чогось всередині субмарини. Між легким і міцним корпусами детонувати нічому - значить, вибухнуло щось всередині міцного корпусу. За моїми прикидками дірка знаходиться десь на межі між третім (житловим) і четвертим (дизельгенераторним) відсіками. Дизель (цифра 25) навряд чи вибухнув би так, щоб розніс міцний корпус. А ось під житловим відсіком знаходиться цікавий об'єкт - кормова група акумуляторних батарей (цифра 23). Може, це вона здетонувала?

Наразі це усі міркування. Як би там не було, ушкодження "Ростова-на-Дону" дуже серйозні, і навряд чи їх можна усунути на Чорному морі (навіть якщо припустити доцільність такого ремонту).

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М