T-72Б3M обр. 2022

Т-72Б3М обр. 2022 (випуску з весни 2023 р.)

Цей невеликий текстик – це спроба розібратись (значною мірою, для самого себе), що ж таке «Т-72Б3М образца 2022 г.».

 

Почати варто з початку, а саме – з того, що 2011 р. в лаптєстані почали модернізацію раніше випущених танків Т-72Б до рівня Т-72Б3. За п’ять років з’явився модифікований варіант Т-72Б3М (Т-72Б3 обр. 2016). Модернізація велась на двох підприємствах – «Уралвагонзавод» в Ніжнєм Тагіііілє і «Омсктрансмаш» в Омскє. За даними Military Balance, на початок 2022 р. в строю знаходились десь 850 танків Т-72Б3 і 530 – Т-72Б3М (це тільки в сухопутних військах, без врахування вдв і морпєхів – але там було навряд чи більше, ніж кількадесят таких танків).

 

Модернізація до рівня Т-72Б3 передбачала встановлення нової автоматизованої системи управління вогнем (СУВ) з багатоканальним прицілом «Сосна-У», а також застосування елементів ходової частини від танка Т-90А. «Сосна-У» - це виріб білоруської фірми «Пеленг», але коли ми його розкрутимо, то всередині побачимо тепловізор Catherine-FC французького «Талеса» (не новий – створений ще в середині 1990-х).

 

Варіант Т-72Б3М, крім «Сосни-У», відрізняється ще й потужнішим двигуном В-92СФ (1130 к.с.), ведучими колесами від «Армати» Т-14 і новими гусеницями. Борти корпусу на дві третини довжини захищені модулями динамічного захисту від БМПТ з елементами 4С23 «Релікт», на решті довжини встановлені решітчаті екрани. Башта захищена модулями динамічного захисту з елементами 4С22. В процесі підготовки до агресії проти України танки отримали додаткові «м’які» модулі – своєрідні сумки з елементами 4С22. З урахуванням досвіду другої карабаської війни з 2021 р. танки почали обладнуватись «мангалами» над баштами.

 

Воєнні втрати (ми їх детальніше вже розбирали) змусили запорєбрікових активізувати роботу з модернізації Т-72. Якщо до 2022 р. такі машини постачались темпом 100-150 танків на рік, то у 2023 р. темп зріс, за деякими оцінками, до 30 машин на місяць. Водночас виникли проблеми з постачанням комплектуючих. Це змусило внести зміни в конструкцію, що й призвело до появи варіанту Т-72Б3М обр. 2022.

 

Що ж змінилось? Перш за все, вичерпались запаси тепловізорів Catherine-FC. За 20 років співпраці з «Талесом» лаптєного мастєровиє так і не спромоглись локалізувати виробництво цих тепловізорів. Довелось шукати заміну «Сосні-У». Нею став приціл 1ПН-96МТ-02 («модернізірованний тєпловізіонний»; цифри «02» вказують на наявність лазерного каналу наведення ракет; без нього приціл має цифри «01»), створений на базі 1ПН-96, призначеного для легкої бронетехніки. У варіанті МТ у приціл інтегрували тепловізійний модуль – імпортний, ймовірно, китайський. Параметри його нижчі, ніж у Catherine-FC. Власне, 1ПН-96МТ не є новим – він вже використовувався під час модернізації танків Т-55, Т-62, Т-72 для низки країн Азії, Африки і Латинської Америки. Модернізовані Т-72Б3М з такими прицілами легко відрізнити за новим броньованим ковпаком, який закриває приціл – зі шторкою з «високотехнологічним» ручним приводом.

 

Передня частина башти з модулями ДЗ, підвісною сіткою і "інноваційним" механізмом відкривання шторки прицілу

Інша характерна риса Т-72Б3М обр. 2022 – це прагнення до максимального посилення захищеності шляхом монтажу блоків динамічного захисту скрізь, де тільки можна. Насамперед, з задньої частини башти зрізали решітчаті екрани і скриньки для інструментів і запчастин. Натомість змонтували нову раму, на якій встановили металеві модулі з зарядами 4С22. На дахові башти майже не лишилось вільного місця – все закрито модулями «Контакт-1». По периметру башти в її нижній частині підвішена сітка – протикумулятивний екран, який захищає погон башти. Можливий і монтаж «мангала» - але вже не кустарного, а заводського виготовлення. На її передній частині, у формі перевернутої літери V, можна вставновити... модулі динамічного захисту з зарядами 4С22. Задня частина, над люками командира і навідника – це дві окремі рами, які відкидаються вперед. Вони затягнуті сіткою, яка запобігає потраплянню в люки різноманітних «скидів». Боки корпусу тепер на всій довжині захищені модулями динамічного захисту з елементами 4С23. Навіть на нижню частину лобової деталі корпусу присобачили блоки «Контакту-1». Що лишилось незахищеним? Правильно – корма. Цей недолік усунули навесні 2023 р., коли замість решітчатих екранів почали монтувати модулі динамічного захисту, аналогічні бортовим.

 

Модулі ДЗ "Контакт-1" встановлені в нижній лобовій частині корпусу
Модулі ДЗ "Релікт" на кормі корпусу

Підсумовуючи відзначимо, що наразі можна виділити принаймні три варіанти Т-72Б3М обр. 2022:

1. з прицілом «Сосна-У» і решітчатими екранами в задній частини бортів і кормі корпусу (тобто, від Т-72Б3М обр. 2016 ці танки відрізняються тільки посиленим захистом башти) – перші машини, модернізовані наприкінці 2022 р.;

2. з прицілом 1ПН-96МТ-02 і решітчатими екранами на кормі корпусу – випускались в січні-лютому 2023 р.;

3. з прицілом 1ПН-96МТ-02 і динамічним захистом корми корпусу – приблизно з березня 2023 р.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М