Танкометика-2

 Майже десять місяців тому ми займались танкометикою - тобто, танковою арифметикою, намагаючись оцінити танковий потенціал немитої та його втрати. Зараз же з'явилась нова інформація для роздумів - учора вийшов свіжий випуск довідника Military Balance. Добрі люди вже склали таблички, де співставили дані з довідників за 2022 і 2023 рр. Ми ж трохи їх проаналізуємо.

Найбільшим юзером танків в лаптєстані є - і це зрозуміло - сухапутниє вайска. Як бачимо, чисте скорочення за рік склало майже 40%. Але при цьому ми не враховуємо повернення до бойового складу танків Т-62М/МВ - а їх кількість за рік зросла з нуля до півтори сотні, і це без урахування втрат цього типу. Єдиним типом танків, який з рік показав абсолютний приріст, став Т-90М. Це, в принципі, і не дивно - адже випуск Т-90М триває на заводі в Тагіііілє. Але й приріст виявився таким собі - з 67 до 100 танків. Абсолютним же рекордсменом стали Т-80БВ/У - їхня кількість з 310 скоротилась до 100, тобто на 68%. Не набагато відстає найновіший варіант Т-72 - Т-72Б3М. Чисельність його скоротилась з 530 до 250 - тобто, на 53%. Парадоксально, але старіші модифікації Т-72 зазнали трохи менших відносних втрат (хоча в абсолютних цифрах різниця не така помітна). Ймовірно, зіграли свою роль величезні втрати в перші місяці два війни, коли росіяни кинули в бій, насамперед, найновіші танки.  
Тепер щодо іліти вааріжонних сіл - чьорних і галубих бєрєтов. Морська піхота шишкостану позбулась третини своїх танків, причому, як і у сухопутчиків першість ведуть Т-80 - їхня кількість скоротилась наполовину. Козломорді ж десантники взагалі попереду - зі 160 танків, з якими ваздушна-дєсантниє вайска починали свій безславний шлях в Україну, лишилось заледва півсотні. Тобто, скорочення склало понад дві третини. Так дєржать, галубиє бєрєти!
Ну, і кілька слів про останній рядок таблиці - танки на зберіганні. Радикальне скорочення на 51% у цьому розділі не можна пояснити поверненням танків у стрій - цю кількість можна оцінити в кількасот, але аж ніяк не в 5 тисяч. Ймовірно, експерти більш реалістично підійшли до оцінки стану того брухту, який знаходиться на базах зберігання на прасторах вєлікай і магучєй.  

Оновлення від 08.05.2023
Спеціяльно до дівятагамая - табличка втрат російських танків станом на сьогодні. Все підтверджено - дані по втратах взяті з орікса. Перейти рубіж втрат у понад половину танків, які були на початку війни - традиційний скрєпний спосіб відзначення 🥳 дняпабєди!



Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М