БМП-2М "Бєрєжок"

 

Перша зафіксована втрата БМП-2М - 13 вересня, Богородичне Донецької обл.

Сьогодні в нашій традиційній рубриці – чергова спроба лаптєногих мастеєрових підтягнути свою бойову техніку до більш-менш прийнятного рівня. Мова йде про модернізацію найбільш масової бойової машини піхоти БМП-2 у варіант БМП-2М «Бєрєжок». Власне «Бєрєжок» - це назва бойового модуля, трошки тюнінгованої башти від БМП-2 з посиленим озброєнням: до штатних 30-мм гармати і 7,62-мм кулемета доданий ще 30-мм автоматичний гранатомет, а старий ПТРК «Фагот»/«Конкурс» замінений сучаснішим «Корнетом» (дві двозарядні пускові установки встановлені по боках башти). Крім того, встановлений оновлений оглядово-прицільний комплекс.

 

Створений «Бєрєжок» був ще на самому початку 2000-х і спочатку не викликав інтересу в військових шишкостану – ті не бачили сенсу модернізувати «застарілі» БМП, очікуючи надходження аналоховнєтних машин нової ґенерації. Натомість велику партію «Бєрєжків» у 2005 р. замовив Алжир – в цій країні модернізували з використанням таких модулів 360 БМП-1, а також виготовили деяку кількість бойових машин підтримки танків на базі Т-62.

 

Однак поступово сподівання запорєбрікового війська отримати нєімєющієаналогов БМП «Курганєц», чи ще там якісь нові машини, розтанули. Довелось братись до модернізації наявного парку. Так з’явився «Басурманін» - примітивна модернізація БМП-1, про яку ми вже розповідали. А у 2019-му завершились випробування БМП-2М «Бєрєжок». При її створенні не тільки встановили новий бойовий модуль, але й форсували двигун, посилили підвіску... але захищеність машини не посилили – вона лишилась на попередньому рівні (тобто, лобова проєкція тримає максимум 12,7-мм кулі, а боки захищають тільки від 7,62-мм). Та особливо перебирати не доводилось, і у 2020-му м-скалі замовили модернізацію 124 БМП-2 з терміном виконання до кінця 2022 р. Загалом же передбачається, що до 2025 р. модернізацію пройдуть 540 машин.

 


Трофейна БМП-2М в строю ЗС України

Влітку 2021 р. почалось переозброєння на БМП-2М 138-ї окремої мотострілецької бригади, дислокованої на тимчасово окупованій території Фінляндії, під Виборгом. А вже на початку травня 2022-го ці машини «засвітились» на харківському напрямі – саме там, де й діяли підрозділи 138-ї бригади. А восени 2022-го БМП-2М з’явились на Донеччині (де в районі Богородичного 13 вересня були зафіксовані перші втрати цих машин) і під Херсоном. Досі підтверджена втрата м-скалями дев’яти БМП-2М (для порівняння – базових БМП-2 втрачено майже шість сотень), з них п’ять знищено, а чотири стали трофеями наших воїнів. Принаймні одна з них вже поставлена у стрій і воює на правильній стороні, визволяючи Херсонщину.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М