Алжирський ерзац - БМПТ-62

 На параді на честь 60-ліття незалежності Алжиру 5 липня 2022 р. публіці вперше продемонстрували оригінальну бойову машину БМПТ-62.


Належить вона до дуже вузького класу бойових машин підтримки танків, породженого військовими теоретиками на рубежі 80-90-х років минулого століття. З огляду на зростаючу загрозу з боку ПТРК та інших піхотних протитанкових засобів і неефективність основного озброєння танків проти цієї загрози, вони висунули концепцію БМПТ, яка б за захищеністю і прохідністю не поступалась танкові, але несла озброєння, оптимальне для ураження неброньованих і легкоброньованих цілей.

Практичної реалізації ця концепція набула лише в Росії. Тут невеликими партіями випускається БМПТ-72 «Термінатор-2». Незважаючи на незрозумілість тактичної ролі та місця машини в організаційно-штатній структурі, її вдалось продати до низки країн, у тому числі до Алжиру. Росіяни мають в строю лише одну роту «Термінаторів», але й вона встигла «відзначитись» у агресії проти України.

Алжирська БМПТ-72

Алжирським військовим назагал машина сподобалась, однак до купівлі заявленої партії в 300 штук справа, вочевидь, не дійшла - забракло грошей. Натомість вони вирішили створити альтернативний, дешевший варіант, «схрестивши» шасі танка Т-62 і бойовий модуль «Бережок». Цей модуль в Росії використовується для модернізації БМП-2, а в Алжирі шляхом встановлення «Бережків» модернізували 260 БМП-1.




Для встановлення «Бережка» на шасі Т-62 встановили невелику надбудову у формі усіченого конуса - адже діаметр погона башти «Бережка» менший, ніж башти танка Т-62. Озброєння складається з 30-мм автоматичної гармати, 30-мм автоматичного гранатомета, 7,62-мм кулемета і двох спарених ПУ ПТРК «Конкурс». «Бережок» має також вудносно сучасну систему управління вогнем.

На параді демонстрували 10 БМПТ-62. Скільки всього таких ерзаців збирається отримати алжирська армія - невідомо. Однак сама концепція БМПТ-62 є досить цікавою.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М