Мі-8АМТШ




Сьогодні стали відомі подробиці проведеної деякий час тому операції ГУР, завдяки якій до України перегнали ворожий гелікоптер Мі-8АМТШ. Хід операції переповідати не будемо – зупинимось детальніше на трофеєві. Взагалі, Мі-8 – не новинка для Сил оборони України, їх у нас експлуатуть десятки, до того ж, в різних структурах – в усіх трьох видах ЗС, в авіації Національної гвардії, ДПСУ, ДСНС... Але з таким позначенням – АМТШ – ще не було. Річ у тім, що з’явився цей варіант вже після розпаду СРСР, у 1996 р. Створили його в одному з двох запорєбрікових осередків виробництва «вісімок» - в Улан-Уде в Бурятії (другий знаходиться в татарській Казані). В основі проєкту був експортний транспортний гелікоптер Мі-171, який випускався з 1994 р. – перша спроба заводу вийти на зовнішні ринки (за часів совдєпії експортувались тільки «вісімки» казанського виробництва). Головною відмінністю Мі-171 від попередніх варіантів стала хвостова вантажна рампа замість двостулкового люка. Ліві бічні двері зробили ширшими; крім того, додали другі зсувні двері з правого боку. Тепер 26 десантників могли залишити вертоліт за 7-8 секунд. Силова установка гелікоптера – пара запорізьких двигунів ТВ3-117ВМ.

 

Варіант Мі-171Ш став транспортно-бойовим – на ньому встановили бічні пілони з шістьма балками для підвіски озброєння. Завдяки встановленню частини обладнання з ударного гелікоптера Мі-28, крім некерованих ракет, він може застосовувати і ПТКР «Штурм-В» або «Атака» (однак таке обладнання встановлюється далеко не на усі Мі-171Ш). Цей варіант зацікавив і міністерство нападу російської федерації – адже нє імєющій аналогов Мі-38 ще був на дуууже ранній стадії еволюції, а заміняти чимось зношені і втрачені в Чечні «вісімки» треба було. Так з’явився «русифікований» варіант Мі-8АМТШ, гордо прозваний «Термінатором» (у них козломордих справжнє нізкопоклонство пєрєд Западом, і «Термінатор» в них неодин J). В процесі виробництва з’явились нові варіанти: «імпортозаміщений» Мі-8АМТШ-В без імпортного обладнання і з двигунами ВК-2500-3, «арктичний» Мі-8АМТШ-ВА (постачається з 2015 р.), Мі-8АМТШ-ВН, створений з урахуванням «сирійського» досвіду, з посиленим бронюванням і новим бортовим комплексом оборони «Президент-С» (постачається з 2021 р.). Трапляються й такі оригінальні варіанти, як Мі-8АМТШ-1 – озброєний вертоліт з VIP-салоном.

 

Мі-8АМТШ є зараз одним з основних транспортних (транспортно-бойових) гелікоптерів ваздушна-касмічєскіх сіл. Ці машини широко застосовуються в агресії проти україни, особливо в перші дні повномасштабного вторгнення, коли лаптєногі широко застосовувати повітряні десанти. Не один з них став жертвою нашої ППО, а ось трофей – перший. Гелікоптер Мі-8АМТШ (RF-04428) борт «62 червоний» входив до складу 2-ї вертолітної ескадрильї 337-го окремого вертолітного полку, що базується в аеропорту Толмачево (Новосибірськ). На фото з попередніх років ця машина має балки для озброєння, а ось в українські руки вона дісталась без них – вочевидь, її використовували суто для транспортних перевезень. Сподіваюсь, після вивчення і ремонту трофей поповнить склад однієї з бригад армійської авіації України і ще послужить нашим воїнам.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М