"Вірус", який став "Змією"

"Змія" в серійній конфігурації на салоні MSPO 2020 

 6 вересня 2017 р., під час щорічного салону озброєнь MSPO 2017, польське Міністерство національної оборони підписало угоду про постачання 118 машин далекої розвідки в рамках програми "Змія". Переможцем конкурсу став консорціум в складі двох акціонерних спілок - "Польського Холдингу Оборонного" і "Концепт". Вартість контракту склала 90,7 млн. злотих.

За основу для "Змії" взяли автомобіль "Вірус IV", створений фірмою "Концепт". Це легка двовісна повнопривідна машина високої прохідності з традиційним компонуванням (двигун спереду, за ним відсік для екіпажу і далі - багажний відсік). Кузов становить собою каркас з хромолібденових труб з обшивкою з кевларових панелей.
За польською класифікацією автомобіль належить до класу LPU (Lekki Pojazd Uderzeniowy - легка ударна машина).
Силова установка "Змії" - 2,4-літровий турбодизель з максимальною потужністю 180 к.с. і крутним моментом 430Нм. Він може працювати як на автомобільному дизпаливі, так і на авіаційному гасі. Коробка передач - 6-ступінчата механічна; додатково є розподільчо-понижуюча коробка і механізм блокування міжосьового диференціалу. Максимальна швидкусть по шосе становить 140 км/год, по грунтовій дорозі - 100 км/год.
Машина завдовжки 4 м має власну масу 1700 кг і вантажопідйомність 900 кг. Екіпажу з трьох осіб вона забезпечує автономні дії упродовж 7 діб.

Тепер трошки про процедуру закупівлі. Вона стартувала з вивчення ринку ще у 2012 р. Програма "Змія" стала одним з компонентів програми "Оперативна патрульна розвідка" (Operacyjne Rozpoznanie Patrolowe), а та, своєю чергою, увійшла до Програми технічної модернізації ЗС Польщі на 2013-2022 рр. Іншими компонентами "Оперативної патрульної розвідки" є програми "Сова" (інформаційна система збирання, аналізу і розподілу розвідувальної інформації), "Кліщ" (легка розвідувальна броньована машина), "Тарантул" (безпілотна розвідувальна машина) і "Павук" (система збирання, обробки і розподілу інформації від елементів далекої розвідки).

За планом 25 машин "Змія" армія мала отримати у цьому році, 35 - у 2021-му і 58 - у 2020-му. Але через епідемію коронавірусу термін передачі перших 25 машин перенесено на кінець січня 2021 р.

Автомобілі "Змія" надійдуть на озброєння трьох розвідувальних полків, дислокованих поблизу східного і північного кордонів Польщі: 2-го (Грубешів, біля кордону з Україною), 18-го (Білосток, біля кордону з Білоруссю) і 9-го (Лідзбарк Варміньскі, біля кордону з Калінінградським анклавом).

Машинка досить симпатична. Придалася б нашим ОРБ (функціональним аналогам польських розвідувальних полків).





 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М