Російські Су-34 проти України

 


Ну що ж, продовжимо препарувати рашкованську авіацію. На цей раз розберемось з фронтовим бомбардувальником Су-34 (журналісти його теж називають «винищувачем», та то таке... :) )
На відміну від штурмовика Су-25 – учасника багатьох воєн і збройних конфліктів починаючи ще з Афганістану – Су-34 відносно новий літак. І в нинішній агресії проти України ці аналоховнєти «втратили цноту» - зазнали перших бойових втрат.
Отже, що ж це за «звір» - Су-34? Створювався він на базі широко відомого винищувача Су-27, але порівняно з ним зазнав суттєвих змін – від кабіни і шасі до радіоелектроніки. Кабіна стала двомісною, причому пілот і оператор озброєння розміщені не тандемом, а поряд. Важливою складовою бортового устаткування є... туалет! Так-так, Су-34 – єдиний у світі тактичній бойовий літак, обладнаний ватерклозетом! Чи не це мали на увазі росіяни, називаючи його «аналоховнєтом»?
Проєктування Су-34 здійснювалось у 80-х роках в рамках діючої тоді воєнної доктрини протиборства з НАТО. Літак мав замінити не лише фронтовий бомбардувальник Су-24, але й штурмовик Су-25. Тому в його конструкції є певні архаїчні елементи – наприклад, кабіна екіпажу, захищена титановою бронею. Дивне рішення для сучасного літака, який за визначенням має застосовувати високоточні боєприпаси, не входячи в зону ураження ППО об’єкта. Від сучасних ПЗРК ця броня аж ніяк не врятує – лише від вогню стрілецької зброї. Але річ у тім, що Су-34 – значною мірою просто бомбовоз, який концептуально не відходить від аналогічних за призначенням літаків Пешої та Другої світових воєн. Його основне завдання – доставити на ціль кілька тонн «тупих», тобто некерованих бомб. І повідомлення з Харкова, Чернігова та інших міст свідчать, що саме такі бомби росіяни й використовують...
Прототип Су-34 був готовий у 1990 р. Але тут настали «ліхіє дєвяностиє», і програма виробництва цих бомбардувальників застопорилась. Постачання серійних Су-34 з авіазаводу у Новосибірську почалось тільки у 2007 р., причому спочатку велось «гомеопатичними дозами». Тільки з 2012 р. річний темп поставок перевищив 10 екземплярів. До кінця 2020 р. виготовили понад 120 Су-34. Щонайменше два з них втрачені в аваріях, а п’ять літаків перших серій уже списані. Укомплектовано цими літаками дев’ять бойових ескадрилей: три у 559-му БАП в Морозовську на Кубані (Південний ВО), і по дві в 47-му мішаному авіаполку на аеродромі зі «скрєпною» назвою Балтімор під Воронежем (Західний ВО), 2-му мішаному авіаполку в Шаголі (Центральний ВО) і 277-му БАП на аеродромі Хурба (Східний ВО).
В бою Су-34 дебютували в серпні 2008 р. під час агресії проти Грузії. Одиничні машини цього типу використовували як машини радіоелектронної боротьби. В більших масштабах вони з вересня 2015 р. діяли над Сирією. Відомі випадки, коли в цю країну скеровували Су-34 просто з заводу. Втрат вони не мали. А ось над Україною Су-34 дістається добряче. Точну кількість знищених машин цього типу поки що встановити складно, але принаймні кілька з них вже догоріли на українській землі. Зокрема свіженький літак, збитий буквально годину чи дві тому над Черніговом – ймовірно, саме Су-34. Про це можна судити з відео, на якому видно катапультування двох пілотів та характерний силует літака.
Чому ж падають ці «аналоховнєти»? На мою думку, основна причина – недосоналий комплекс самооборони. На Су-34 встановлена така ж станція «Пастель», як і на Су-25СМ – а ми вже згадували: під час війни проти Грузії вона зарекомендувала себе не кращим чином... Станція активних завад «Хібіни» (на пізніх серіях – «Хібіни-М») може протидіяти ракетам з радіолокаційним наведенням, а ось із тепловим (як у ПЗРК) – ні. Єдиним засобом захисту від останніх є теплові пастки. Су-34 несе сім 24-зарядних блоків таких пасток, однак після їх відстрілу лишається безборонним. Цим, ймовірно, і користуються наші зенітники. Вдалого полювання вам, хлопці!
P.S. Судячи з місця проживання взятого в полон льотчика (Челябінськ), над Черніговом збили Су-34 з 2-го мішаного авіаполку ЦВО (Шагол)
P.P.S. В уламках літака виявлені три бомби ФАБ-500. Звичайні «тупі» фугасні півтонки.
P.P.P.S Над Чернігівщиною збитий ще один Су-34 з того ж полку.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М