Пріоритети військового бюджетування: США



Цікаво співставити деякі статті проєкту бюджету міністерства оборони США на 2024 фінансовий рік. Проставив їх у спадній послідовності. Цифри - в мільярдах доларів.

Закупівля авіатехніки (для усіх видів ЗС) - 61,1

Закупівля кораблів - 48,1 (включає фінансування будівництва дев'яти нових кораблів; але цього, на думку американських аналітиків, недостатньо, щоб утримати перевагу над КНР)

Закупівля і модернізація носіїв ядерних озброєнь (ПЧ "Колумбія", В-21, МБР "Сентінел" тощо) - 37,7

Космічні системи - 33,3 (рекорд)

Протиракетна оборона - 29,8 млрд

Дії в кіберпросторі - 13,5

Закупівля наземної техніки і озброєння (СВ і КМП) - 11,9

Гіперзвукове і далекосяжне озброєння - 11 (включаючи закупівлю другої наземної батареї "Томагавків" - про них я нещодавно розповідав)

І ще одни цікавий момент - витрати на утримання військ і операції в різних районах світу. В проєкті бюджету на 2023 ф.р. (укладався ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну) на Азійсько-Тихоокеанський район закладалось 6,1 млрд, а на Європу - 4,2. В проєкті на 2024 ф.р. диспропорція на користь АТР ще більше зросла: 9,1 млрд порявняно з 5 млрд для Європи. Це наочно показує, кого в США вважають головним суперником.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки - https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М