Знай свого ворога: реорганізація ЗС РФ

 


Вже понад 600 днів триває повномасштабна агресія російської федерації проти України. Наш ворог, треба відзначити, демонструє певні здатності до навчання і врахування своїх помилок. Більшою мірою це помітно в галузі озброєння, а ось в організації армії – поки що не дуже. Сьогодні спробуємо розібратись з, так би мовити, організаційними питаннями.

 

Російська орда вторгнулась в Україну, розраховуючи на легку і швидку перемогу. Ймовірно, армія навіть не була переведена з організації мирного часу на воєнну. Реформи двох міністрів нападу Сердюкова і Шойгу (причому в другому випадку можна значною мірою говорити про «контрреформацію»), хоч і виглядали багато в чому логічними, в поєднанні з суворою російською реальністю перетворили мільйонну армію на колоса на глиняних ногах.

 

Напередодні повномасштабної агресії збройні сили оркостану були поділені на чотири військові округи: Західний, Південний, Центральний і Східний. П’ятим був Північний флот, який також мав права округу. Поза цією структурою лишались:

- ракетні війська стратегічного призначення;

- повітряно-десантні війська;

- частини, підпорядковані безпосередньо міністерству нападу, генеральському штабу, а також командуванням сухопутних військ, ваздушна-касмічєскіх сіл і ваєнна-марского флота.

 

На 2022 р. Західний ВО (найсильніший за складом) мав у підпорядкуванні 1-шу танкову армію, 6-ту і 20-ту загальовійськові, 6-ту армію ВПС і ППО, а також Балтійський флот з підпорядкованим йому 11-м армійським корпусом (в окупованій Східній Пруссії). Південному ВО підпорядковувались 8-ма, 49-та і 58-ма загальновійськові армії, 22-й АК (в тимчасово окупованому Криму; в грудні 2021 р. виведений з підпорядкування ЧФ в безпосереднє підпорядкування округу), 4-та армія ВПС і ППО та Чорноморський флот і Каспійська флотилія. Центральний ВО був найслабшим – він мав 2-гу і 41-шу загальновійськові армії та 14-ту армію ВПС і ППО. Східний ВО за потенціалом наближався до Західного. Йому підпорядковувались 5-та, 29-та, 35-та і 36-та загальновійськові армії, 68-й АК, 11-та армія ВПС і ППО та Тихоокеанський флот. Нарешті, Північний флот, крім корабельних з’єднань (Кольська флотилія різнорідних сил, Біломорська військово-морська база і командування підводних сил) мав у підпорядкуванні 14-й АК і 45-ту армію ВПС і ППО.

 

Чисельність збройних сил лаптєстану на момент початку повномасштабного вторгнення становила близько мільйона особин. Десь 300 тисяч з них – це призовники. Їх в бойових діях задіяти не планувалось. З решти 700 тисяч для війни проти України можна було скерувати десь 200-300 тисяч. А де ж інші? А це ті ж самі ракетні війська стратегічного призначення, флоти та інші структури. Вже в перші тижні війни стало зрозуміло: сил не вистачає. А ще ж і втрати, які швидко перевищили показники війни в Афганістані і безперервно зростали. Довелось вживати заходів. Яким же шляхом розбудовувати армію воєнного часу – інтенсивним чи екстенсивним? Вихід підказав сам хід бойових дій, який відносно швидко набув позиційних форм. Для такої війни потрібна піхота, багато піхоти... За порєбріком починається екстенсивна розбудова. Вже навесні 2022 р. з величезними труднощами (мобілізація ж ще не оголошена) формують 3-й АК. Ймовірно (бо до російських мобілізаційних планів доступу не маємо) ще до великої війни було передбачене формування в кожному з військових округів резервного армійського корпусу – і формування 3-го АК в Західному ВО було частковою реалізацією цих планів. 31 грудня 2022 р. в збройних силах рифи офіційно з’явились 1-й і 2-й АК – це корпуси,утворені колаборантами в тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей. Їх формально включили в загальну структуру після анексії чотирьох областей, оголошеної 30 вересня 2022 р. 1-й і 2-й АК увійшли до Південного ВО, можливо, з підпорядкуванням 8-й армії (до речі, відносно «свіжої» - утвореної 2017 р.).

 

У другій половині 2022 р. в рашці наче гриби після дощу почали з’являтись нові частини і з’єднання. Деякі з них з’явились вналідок мобілізаційного розгортання – наприклад 44-та повітряно-десантна і 104-та десантно-штурмова дивізії мобрезерву у складі ваздушна-дєсантних войск. Від десанту в цих з’єданнях – тільки назви, бо розгортались вони на основі існуючих дивізій ВДВ. По суті ж – це слабенькі піхотні з’єднання. Інші мають у своїй назві натяк на приналежність до територіальних військ – наприклад, 57-ма, 62-га, 63-тя мотострілецькі дивізії територіальних військ. Та на відміну від української тероборони, російські територіальні війська не є окремим родом військ. Характерною рисою російських частин ТрВ є слабка укомплектованість технікою та озброєнням. Мотострілецькі і танкові полки ТрВ часто фактично є піхотними.

 

Що характерно: до середини 2023 р. в рифи не формувались нові об’єднання рівня корпус-армія. Вочевидь, досвід утворення 3-го АК (який все одно довелось розшарпати по частинах для «гасіння пожеж» на різних ділянках фронту) визнали невдалим. Але влітку 2023 р. з’явилась інформація про формування одразу двох нових загальновійськових армій. Перша з них – 25-та – формувалась орієнтовно з червня з числа мобілізованих в Центральному ВО. Наскільки можна судити, повністю сформувати її не встигли – довелось по частинах вводити в бій на Луганщині. Пізніше частини 25-ї армії почали пересувати південніше, на Запорізький напрям. 18-та армія, перші згадки про які з’явились в серпні 2023-го, формується на тимчасово окупованій території України – в Криму і на лівобережній Херсонщині. Ймовірно, вона поглине існуючий 22-й армійський корпус. Крім того, у Ставрополі сформоване управління нового армійського корпусу – 40-го.

 

З 1 березня наступного року збройні сили рифи перейдуть на нову організацію. Перш за все, планується вивести флоти і армії ВПС і ППО зі складу округів, підпорядкувавши командуванням відповідних видів ЗС. Ну флоти ще – чорт з ними, так само, як і з оперативно-тактичною авіацією. А з армійською авіацією як бути? Досі вона входить в армії ВПС і ППО, тобто підпорядковується округам. Якщо лишиться в цих арміях – то потрапить взагалі в підпорядкування командувача ваздушна-касмічєскімі сіламі. Про яку взаємодію з сухопутчиками можна буде тоді говорити?

 

Північний флот втратить статус округу. Західний ВО буде розділений на два – Ленінградський (sic!) і Московський. До Ленінградського ВО увійде, ймовірно, 6-та загальновійськова армія зі штабом в Санкт-Петербурзі (a propo, одна з найслабших армій. Напередодні повномасштабного вторгнення вона мала лише дві мотострілецькі бригади, ну й армійський комплект – артилерійська, ракетна, зенітно-ракетна бригади тощо) та армійські корпуси Балтійського і Північного флотів – 11-й і 14-й. Можливе розгортання цих корпусів в загальновійськові армії. В Московському ВО лишаються 1-ша танкова і 20-та армії. В Південному – аж чотири загальновійськові армії (8-ма, 18-та, 49-та, 58-ма) і на додачу – 40-й АК (це за умови, що 1-й і 2-й АК, як припускається, увійшли до 8-ї армії). Самі москалі відверто пояснюють це наявністю Південному ВО депресивних територій і надлишкових людських ресурсів. Москвичів до війська не заженеш... В Центральному ВО до 2-ї і 41-ї армій додасться 25-та, а склад Східного ВО, наскільки можна зрозуміти, змін не зазнає.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки:https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М