Знай свого ворога: «Борщєвік»

 

З-за порєбріка пишуть про випробування нової станції РЕБ, чи точніше – радіотехнічної розвідки (РТР) із безпретензійною назвою «Борщєвік». Цей бур’ян призначений для виявлення і пеленгування сигналів старлінка. Як конкретно він працює – сказати важко, бо жодна технічна документація в мережу ще не просочувалась, тільки рекламні матеріали. Але й з цього можна зробити певні висновки.

 

Отже, які характеристики «Борщєвіка»? Дальність виявлення старлінка – до 10 км; діапазон частот – 2,4/5,8 ГГц; сектор виявлення – 180 градусів; час, потрібний на пеленгування – 3-15 хв.

На фото ми бачимо щоглу з антеною досить нетипової як для пеленгатора конструкції. В мене перша асоціація була – «так це ж така антена в мене на хаті колись стояла, радіо-інтернет, коли діал-ап (блін, оце я старий!) вже зник, а оптика ще не з’явилась». Це направлена антена, типова для ліній зв’язку. І ще один нюанс: наскільки я розумію, сигнал старлінка йде, в основному, вгору, засікти його з землі важко. То ж що пеленгує «Борщєвік»? Підказкою служить діапазон робочих частот – він відповідає частотам, на яких працюють роутери Wi-Fi. Ще одна підказка – досить тривалий час для пеленгування: «класичні» пеленгатори роблять це за лічені секунди, а тут – від 3 до 15 хвилин. Тобто, «Борщєвік» засікає не сам термінал старлінк, а під’єднаний до нього роутер.


Що ще кидається в очі – то це брак будь-яких ознак наявності механізму повороту антени. Можливо на прототипі цей механізм визнали зайвим. А, може, застосовується аналоговий спосіб повороту антени – прив’язуємо дві мотузки, і оператор смикає праворуч чи ліворуч J І ще одне – як визначити місце розташування цілі, маючи тільки одну станцію? Швидше за все, «Борщєвік» має застосовуватись у комплексі з двох-трьох станцій, або взаємодіяти з БпЛА.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки:

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М