Ще один "морський" варіант МТ-ЛБ

 

А це фото, яке зʼявилось 24 вересня, варто поставити в заголовок: знищена українським вогнем мотолига з системою А-22. Козачі Лагері на Херсонщині.

Козломорді мастєровиє не перестають дивувати нас своїм подєлкамі, гідними втарой арміі в мірє. Ми вже неодноразово відзначали їхню абсурдну нездоланну тягу до моря і цілком зрозумілу симпатію до надійних мотолиг українського виробництва. Ось і сьогодні zетануті викотили на світ Божий черговий плід протиприроднього поєднання цих двох пристрастей.

 

Що ми бачимо на фото? На перший погляд – пара motolygus vulgaris, на які приторочили пускові установки реактивних снарядів досить великого калібру. На другий погляд можна ідентифікувати ці пускові установки. Це 22-зарядні МС-227 від комплексу А-22 «Огонь». Створювався цей комплекс для озброєння десантних кораблів на повітряній подушці проєкту 1232 «Зубр», які будувались, в тому числі, на феодосійському заводі «Море». Взагалі традицією совєтського кораблебудування було озброєння десантних кораблів реактивними системами залпового вогню – для вогневої підтримки десанту на березі. Американці, наприклад, цим займались ще у Другу світову. Але пізніше завдання придушення протидесантної оборони вони цілком поклали на авіацію. Ну, а совєти авіаносців не мали – доводилось викручуватись. З 60-х років минулого століття савєтскій ваєнна-марской флот використовував 140-мм системи – похідні від сухопутної БМ-14. Ці системи використовували снаряди М-14ОФ – не оперені, а такі, що стабілізуються обертанням (створені в савєтскам саюзє за мотивами німецьких небельверферів). Проєктуючи нову систему для «Зубрів», конструктори зберегли калібр 140 мм для того, щоб можна було використовувати старі запаси М-14ОФ, хоч в сухопутних військах БМ-14 вже були замінені 122-мм «Градами». Однак М-14ОФ для системи А-22 – лише резервний варіант, основні ж типи боєприпасів були спроєктовані заново. Це осколковий снаряд ОФ-45 масою 27,5 кг і запалювальний ЗЖ-45 (26,8 кг). Обидва мають максимальну дальність стрільби 4500 м, а ефективну – лише 800 м. Ну, в принципі, цього було цілком достатньо виходячи з призначення системи – придушувати протидесанту оборону на узбережжі. Щоправда, пізніше ваєнмори таки подумали, і замовили ОФД-45 – осколковий снаряд збільшеної дальності (9500 м) масою 42,5 кг.

 

Комплекс А-22, взятий на озброєння у 1982 р., складається з двох пускових установок МС-227 (в похідному положенні вони ховаються спеціальними механізмами під палубу) і віддалемірно-візирного пристрою. На мотолигу лаптєногі присобачили пускову установку зі списаного "Зубра" (а вони майже усі вже порізані на брухт - лишився один чи два на Балтиці) – зрозуміло, без механізму піднімання/опускання (вона й без того важить немало – 1700 кг) і без штатного прицілу. На фото можна помітити панорамні приціли (від «Градів»?), причеплені ліворуч від пускових установок. Ефективність такого поєднання видається сумнівною. Але пальнути на кількасот метрів «приблизно в той бік», воно, напевно, зможе...


Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М