"Циркон"

 


Сьогодні серед білого дня Київ зазнав чергової ракетної атаки. Незвичним був вкрай малий проміжок піж сигналом повітряної тривоги і вибухами – лише якась хвилина. Оскільки досі наша протиповітряна оборона не давала підстав вважати її роззявою, напрошувалась думка, що козломорді застосували нову зброю з вкрай малим підльотним часом. Балістичні ракети, запущені з тимчасово окупованого Криму, здолали відстань до Києва лише за три хвилини – а значить, вони були гіперзвуковими. Аналіз уламків підтвердив це – противник використав одне зі своїх вундерваффе, гіперзвукові ракети 3М22 «Циркон». Що ж це за зброя?


 

За своїм призначенням 3М22 – протикорабельна ракета з можливістю ударів по наземних цілях. Така можливість не є чимось незвичним для протикорабельних ракет: по «берегу» може бити і наш «Нептун», а лаптєногі нерідко застосовують для ударів по Україні ПКР «Онікс», Х-35, ба, навіть антикварні П-35Б (чи 3М44). Рисою, яка відрізняє 3М22 від перелічених виробів, є її гіперзвукова швидкість. Причому «Циркон», на відміну від «Кинжала», є справжньої гіперзвуковою ракетою – вона здатна підтримувати таку швидкість на більшій частині траєкторії. Цьому сприяє комбінована силова установка – поєднання твердопаливного прискорювача із прямоточним ракетним двигуном («Кинжал» має лише твердопаливний двигун). Нагадаємо, що гіперзвуковою вважається швидкість, яка перевищує 5 М (6000 км/год або 1,6 км/с).


 

Характеристики 3М22 точно не відомі – принаймні, у відкритих джерелах вони не публікуувались. Вважається, що ракета має довжину 8-9,5 м і споряджається бойовою частиною масою 300-400 кг. Протикорабельне призначення ракети передбачає наявність радіолокаційної головки самонаведення в поєднанні з інерційною системою наведення. Щодо дальності польоту ракети точних даних наразі немає. За порєбріком називають цифри 1000 і навіть 1500 км. Більш обережні оцінки вказують на 500 км при польоті на малій висоті і 750 – на великій (вважається, що «Циркон» може підніматись навіть на 30-40 км).

 

В історія створення «Циркона» наразі вистачає білих плям. Вважається, що випробування ракети почались у 2015 або 2016 р. Проводились вони на Північному флоті. В січні 2020 р. відбувся перший(?) пуск 3М22 з фрегата проєкту 22350 «Адмірал Горшков». В жовтні наступного року відбувся перший(?) пуск «Циркона» з атомного підводного човна «Сєвєродвінск» (проєкт 885). 4 січня 2023 р. 3М22 офіційно взяли на озброєння.

 

Всупереч думкам деяких експертів, 3М22, ймовірно, не може застосовуватись зі стандартних установок вертикального пуску 3С14 – тих, з яких запускають «Калібри». Тобто, наявні у складі ОЗУ «Чєрнаморскій флот» носії «Калібрів» зможуть застосовувати «Циркони» лише після відповідного переобладнання. З чого ж запускають «Циркони» по Києву? Ймовірно, з наземних пускових установок. Можливі два варіанти. В листопаді 2022 р. з’явилась інформація про створення для «Циркону» мобільної ПУ на автомобільному шасі, схожої на пускову установку комплексу «Бастіон-П» (з яких запускають «Онікси»). Другий варіант – це чутки про переобладнання під «Циркони» стаціонарного «об’єкту 100» (комплексу «Утьос»). На мою думку, перший варіант є більш ймовірний.

 

Сьогоднішні прильоти по Києву – це не перші пуски «Цирконів» по Україні. 29 грудня 2023 р. таку ракету начебто запустили по Запоріжжю. А 7 лютого 2024 р. «Циркон» впав на Київ, пошкодивши тротуар і підземний високовольтний кабель. Цього разу ракета була ідентифікована експертами саме як 3М22. Під час сьогоднішньої ракетної атаки заявлено про збиття українською ППО двох «нєсбіваємих» «Цирконів». Чим їх дістали? Можна будувати лише припущення. Скажімо, ЗРК SAMP/Т, використовуючи ракету «Астер-30», може збивати цілі, що рухаються зі швидкістю 4,5 М – а саме такою, як вважається, є швидкість 3М22 поблизу цілі (на маршовій ділянці вона розганяється до 5,5-7,5 М). Але в ідеалі для цього потрібен спеціалізований протиракетний комплекс - наприклад, американський THAAD. В будь-якому разі, сьогоднішні уламки 3М22 набагато ціліші, ніж ті, що були виявлені 7 лютого - а значить, фахівці зможуть більше дізнатись про цю ракету.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М