"Ладога"


 Учора в мережі з’явилось відео полювання нашого fpv-дрона за черговим запорєбріковим раритетом. Машина на гусеничному шасі, яке безпомильно дозволяє ідентифікувати її танковий генотип, не має башти, а замість неї – квадратну нерухому рубку. Фахівці ідентифікували цього аналоховнєта як «високозащіщьонноє транспортноє срєдство (ВТС) «Ладога». Виріб надзвичайно рідкісний і маловідомий.

 


Для чого призначена «Ладога»? Створювалась вона для евакуації генералів та інших високопосадовців за умов застосування зброї масового ураження. Проєктувалась вона Кіровскім заводом в Лєнінбурзі – розробником газотурбінних танків Т-80. Не дивно, що за основу взяли шасі саме цього танка з двигуном ГТД-1000ТФ (за іншими даними – ГТД-1250) потужністю 1100 (1250) к.с. Замість башти встановили броньовану рубку з чотирма зручними кріслами для VIP-пасажирів, засобами зв’язку, спостереження та системою життєзабезпечення «как на касмічєском караблє». Навіть шоломофони для «Ладоги» виготовили особливі – не зі звичної тканини, а зі шкіри високої якості. Крім звичайної броні, екіпаж і пасажирів захищав протирадіаційний підбій (своєрідна «підкладка» під бронею) на основі ізотопу бору. Екіпаж «Ладоги» складався з двох осіб.


 

Випробовування «Ладоги» проводились в першій половині 1980-х роВвків, в нйрізноманітніших кліматичних умовах. А у травні-вересні 1986 р. перший екземпляр машини працював в зоні аварії на Чорнобильській АЕС. В першій поїздці до реактора в машині знаходився голова державної комісії з питань ліквідації наслідків катастрофи Іван Сілаєв («в міру» - член ЦК КПСС, заступник голови Совміна СССР і міністр авіаційної промисловості). Згодом «Ладога» возила в Чорнобиль інших VIPів – академіків, міністрів, начальника хімічних військ...

Вважається, що загалом виготовили не більше п’яти «Ладог». В першій половині 1990-х вони опинились в 1-й окремій бригаді охорони МО ри-фи. Планувалось їх модернізувати, оновивши засоби зв’язку, спостереження і фільтровентиляційну установку. Але коштів на це не знайшлось, і «Ладоги» відправили на базу зберігання техніки військ зв’язку в Кропоткіні (Кубань). Звідти один екземпляр у досить плачевному стані потрапив на виставку у парк «Патріот» в Камєнску-Шахтінском (Ростовська обл.). Чи це саме він потрапив на фронт – поки не зрозуміло. Ясно одне – козломорді продовжують вигрібати усі можливі запаси бронетехніки, не встигаючи компенсувати бойові втрати.

 


Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Довідник: Ту-22М