"КамАЗ-Патруль"

 

"Камаз-Патруль", пошкоджений у червні 2022 р.

У нашій рубриці ми вже неодноразово звертались до різного роду раритетів – рідкісних і нетипових зразків бронемашин, які використовуються військами лаптєстану в агресії проти України. Були розповіді і про «Воднік», і про «Вистрєл», і про «ВПК-Урал». Сьогодні ж – про «КамАЗ-Патруль», ще одну машину, яка, в принципі, не є новинкою, але достатньо рідкісна і досі не потрапляла в моє поле зору.

Отже, що ж це за броньовик? Концептуально він належить до класу MRAP. Шасі взяли від однієї з вантажівок родини «Мустанг» - двовісної КамАЗ-4350, точніше, КамАЗ-43502, тобто цивільної версії базової моделі (повнопривідної, але з імпортним двигуном). Компонування – традиційне капотне. Відділення управління становить єдине ціле з десантним відсіком. Вміщає броньовик десять осіб. Доступ всередину забезпечують четверо бокових дверей і кормові одностулкові двері. Стаціонарного озброєння проєктом не передбачено, що, зрештою, зрозуміло з огляду на первинне призначення броньовика – він створювався для карателів мвд рф, нинішньої росгвардіі. Машина завдовжки 7,4 м і заввишки 3 м важить майже 13 тонн.

Перший прототип броньовика "КамАЗ-Патруль"

Проєктуванням «КамАЗ-Патруль», або ж КамАЗ-435029, займалась фірмочка «Астейс», споріднена з КамАЗом. Перші зразки були продемонстровані у 2014 р. на виставці «Інтерпалітєх» - заході не військовому, а поліцейському. Однак серійне виробництво в першій конфігурації виявилось неможливим – «КамАЗ-Патруль» комплектувався американським дизелем Cummins ISB 6,7-250 (потужністю 260 к.с.). Наступного року з’явився «імпортозамєщьонний» варіант з восьмициліндровим дизелем КамАЗ-740.652-260 такої ж потужності.

Коли машину показали публіці, реакція була, скажімо так, неоднозначною: «який же це MRAP, якщо паливні баки взагалі не захищені? А де V-подібний профіль днища? А що це за «взривозащіщьонниє» ригелі дверей, якщо вони нагадують звичайні шпінгалети?». Зауваження викликала і значна висота машини, зумовлена рамною конструкцією. Через це центр ваги броньовика знаходився досить високо, що зменшує його стійкість під час руху.

"Патруль" з санкт-лєнінбурга

Один з дослідних екземплярів «КамАЗ-Патруль» навесні 2017 р. був СОБРу санкт-лєнінбурга. Машину пофарбували в чорний есесівський колір, а на бортах намалювали червоні смуги з написом «росгвардія». В листопаді того ж року карателям передали пешу серійну партію – десять машин. Ці броньовики були пофарбовані у світло-сірий колір. Їх розподілили між підрозділами росгвардії (головно, СОБРами) в різних регіонах лаптєстану. Постачання невеликими партіями тривало і наступними роками.

Серійні "Патрулі" першої партії

В агресії проти України «КамАЗ-Патруль» вперше засвітився в червні 2022 р., коли був опублікований фотосет броньовика цього типу, серйозно пошкодженого на одному з блокпостів. Машина пофарбована у стандартний для карателів світло-сірий колір, має поліцейські мигалки (поляки їх цікаво називають – kogut))) ), але на відміну від конфігурації мирного часу обладнана примітивною кулеметною установкою зі щитовим прикриттям. Ну і, звісно ж, розписана літерами Z. З того часу зафіксовано знищення ще лише трьох «КамАЗ-Патрулів» - у вересні 2022-го, а також у березні і жовтні 2023 р.

"КамАЗ-Патруль", знищений в жовтні 2023 р.

Виробництво КамАЗ-435029 триває, хоч, вочевидь, і невеликим темпом. У 2023 р. вони надійшли на озброєння структур росгвардії в тимчасово окупованій Запорізькій області – у тому числі тих, що охороняють Запорізьку АЕС. Ці машини – вочевидь, уже воєнного випуску, пофарбовані в оливковий колір і мають деякі зміни в конструкції. Скажімо, на ранніх «Патрулях» в бічних стінках корпусу є досить великі вікна з бронескла, в яких влаштовані стрілецькі амбразури з броньованим кришками. В новіших машинах вікна значно менші, щілиноподібні, а амбразури знаходяться під ними.

"КамАЗ-Патруль" пізнього випуску на Запорізькій АЕС

Навесні 2024 р. з’явилась інформація про те, що КамАЗ-435029 надійдуть на озброєння вааружьонних сіл лаптєстану. Начебто вони призначаються для військових контингентів вТаджикистані та Киргизстані – відповідно, 201-ї військової бази та підрозділів охорони авіабази Кант. Та, НМСД, постачання в вааружьонниє сіли нестандратних, типово поліцейських броньовиків – це ще одне свідчення величезних втрат окупантів у бронетехніці і неспроможності їх компенсувати.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М

А-222 "Бєрєг"