Як позбутись зайвого? Демілітаризація MRAPів у США

Війни в Іраку й Афганістані призвели до справжнього буму закупівель броньовиків класу MRAP. У 2007-2012 рр. збройні сили США придбали 27700 машин цього класу, які належали до півсотні моделей. Загальна вартість цих закупівель склала майже 50 МІЛЬЯРДІВ ДОЛАРІВ. Для порівняння: розрахункова вартість атомного авіаносця типу "Джеральд Форд" - близько 12,7 мільярдів.

Згортання військової присутності США в Афганістані і вивід військ з Іраку призвели до того, що десятки тисяч броньовиків виявились непотрібними. Американці вдались до перевіреного способу - передали сотні й тисячі машин своїм союзникам. Поряд з тим, на списані MRAPи знайшовся попит і в США. В рамках програми 1033 Агенство оборонної логістики міністерства оборони безоплатно передає різноманітним організаціям федерального рівня та рівня штатів і муниципалітетів надлишки військового майна. Здебільшого це стрілецька зброя, бронежилети та інші речі, потрібні правоохоронним органам. У цей перелік потрапили і броньовики

620 - саме стільки MRAPів передало цивільним структурам Агенство військової логістики у 2011-2014 рр. Найбільше - 73 - потрапило до Техасу. Флорида отримала 45 броньовиків, Каліфорнія - 43.


Малосерійний (виготовлено лише 100 екземплярів для Корпусу морської піхоти) броньовик "Альфа" фірми "Ошкош", переданий ФБР.
Тривісний "Кайман" поліції міста Форт-Пірс зі штату Флорида.
Ще один "Кайман" з Флориди - рятувальна машина з Космічного центру ім. Дж. Кеннеді. У 2013 р. ця машина замінила БТР М113.
Броньовик MaxxPro спецпідрозділу поліції SWAT з міста Колумбія, штат Південна Кароліна






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М