"Раптор"



 Одним з типів плавзасобів, які найактивніше використовуються флотом шишкостану у війні проти України, є невеличкі катери типу «Раптор». Часом вони надто близько підповзають до нашого берега – так, зокрема, було 21 березня, коли оборонці Маріуполя уразили «Раптора» протитанковою ракетою. А на світанку 2 травня український «Байрактар» відправив на дно морське два таких катери поблизу о. Зміїний. Що ж це за посудина така – з зовсім «нескрєпною» назвою, яка відгонить «нізкопоклонством пєрєд Западом»?

Офіційно сором’язливо стверджується, що катер «Раптор» (він же – проєкт 03160) був спроєктований в Санкт-Петербурзі в конструкторському бюро суднобудівного заводу «Пелла». Однак навіть неозброєним оком помітно, що насправді цей витвір має коріння не в «горадє трьох рєвалюций», а на протилежному узбережжі Балтики – в респектабельній і розвинутій Швеції. Місцева фірма «Докставарвет» з 1991 р. будує невеличкі швидкісні катери СВ 90. Створювались вони для амфібійних частин шведської берегової артилерії – це своєрідна морська піхота, але зі скандинавською специфікою, орієнтована на дії в прибережній смузі, островах і шхерах. З того часу СВ 90 став справжнім «хітом» на ринку військово-морської техніки, а кількість виготовлених катерів перевалила за три сотні. Не дивно, що шишкостанці вирішили його скопіювати. Зрештою, зарубіжні запозичення цілком відповідають м-скальскій «ваєнна-марской традіціі» - адже навіть «лєґєндарний» «Варяг» збудували американці... До речі, м-скалі ще до «Раптора» (у 2013 р.) купили кілька оригінальних шведських СВ 90 – їх отримала фєдєральная служба ахрани і використовує для охорони дачі хуйла в Сочі.

 

Отже, що ж таке – цей «Раптор»? Невеликий (завдовжки 17 м) катер з алюмінієвим корпусом, броньованою рубкою в носовій частині і десантним відсіком на 20 бійців за нею. Екіпаж складається з трьох осіб, озброєння – з 14,5-мм кулемета в дистанційно керованому модулі.

Якщо виробництво корпусів «Рапторів» дупорукі мастєровиє ще так-сяк зуміли налагодити, то силову установку довелось закуповувати за кордоном. На катері встановлені два дизелі «Катерпіллер» (по 1150 к.с.) і два водометні рушії «Роллс-Ройс». І так – ці вузли постачаються в шишкостан і після 2014 року... Товари подвійного призначення? Санкції? Ніт, не чули...

Як і шведський оригінал, «Раптор» є досить швидкісним – на гладенькому морі він може розігнатись до 48 вузлів (88 км/год). Однак через невеликі розміри він дуже чутливий до хитавиці – на хвилях швидкість значно зменшується. Дальність плавання теж невелика – 300 миль (550 км).

 

У ваєнна-марском флотє катери типу «Раптор» числяться протидиверсійними. Номінально вони призначені для охорони військово-морських баз, але реально використовуються і з протилежною метою – для висадки диверсантів.

Перші сім катерів проєкту 03160 ваєнна-марской флот отримав 2015 р., а станом на кінець 2020-го в строю було вже 17 таких катерів, з них сім служили на Чорному морі. Один з них, необачно наблизившись до Маріуполя, і став мішенню для наших бійців. За одними повідомленнями його уразили зі «Стугни», а за іншими – з древнього ПТРК «Фагот» (ще радянського виробництва). На жаль, відправити «Раптор» на дно годувати азовських бичків не вдалось – протитанковою ракетою взагалі важко потопити катер, бо вона влучає в корпус, вище ватерлінії. Але м-скальському кораблику таки дісталось – покалічений катер на буксирі потягли до Єйська.



Вранці 2 травня вся Україна захоплено передивлялась фрагмент відеозапису, на якому показано влучання малогабаритної керованої авіабомби в м-скальский катер. Біля Зміїного наші оператори безпілотника відправили в царство Нептуна парочку «Рапторів» - ескорт, тскать, для «Москви». Що ж робили ці посудини біля нашого острова? Ймовріно, козломорді намагаються таким чином налагодити постачання гарнізону Зміїного – більші кораблі після знищення «Москви» вони не наважуються відправляти в ці небезпечні (для них) води. Не виключено, що «Раптори» намагаються використовувати Зміїний і як проміжну базу для розвідувально-диверсійних операцій. Адже від острова до материкової України – лише 40 км.

Парочка маленьких «Рапторів» - це, звісно, не флагман організованого злочинного угруповання під назвою «Чєрнаморскій флот». Але знищення їх показало зростаючі можливості і вправність наших Збройних Сил. Ну і, окрема насолода – спостерігати за загравою палаючих пуканів на м-скальських форумах: «Что же дальше??? Прєдпалагаю фінал – катєра ВМСУ с помпой снімают оттуда [зі Зміїного] плєнних...»

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М