"Лінза"


 

Серед численних взірців бронетехніки шишкостану, яка перейшла на бік добра, поряд із масовими БТР-82А, які вже стали практично штатними в деяких наших бригадах (і про якого я писав рівно рік тому), трапляються досить цікаві, якщо не сказати екзотичні, екземпляри. Один з них – це бронеавтомобіль «Лінза», машина досить вузького цільового призначення. Панцирник, створений на основі КамАЗ-53949 – двовісного броньовика загального призначення «Тайфун-К» - спеціяльно спроєктований для порятунку нікчемних життів недобитих лаптєногих вояків. Інакше кажучи, це – броньована санітарка.

 


Від базової машини «Лінза» «успадкувала» шасі та передню частину з двомісною кабіною екіпажу. А ось за нею встановлений броньований медичний модуль, в якому можна розмістити чотирьох поранених на ношах або шістьох сидячих. Броньовик обладнаний досить потужним дизелем КамАЗ 610.3-350 (останнє число вказує на потужність в кінських силах), якого цілком достатньо для нелегенької 15-тонної машини.

 


На відміну від різного антикваріяту на кшталт БТР-50, «Лінза» є відносно новим виробом – в армію немитої вона почала надходити у 2021 р. А вже в березні наступного року вона з’явилась і на озброєнні захисників України. Перший екземпляр був відбитий в агресорів на Сумщині. Наші воїни переобладнали цю «Лінзу» в бойовий варіант, встановивши на даху великокаліберний кулемет ДШКМ. Загалом же українці здобули не менше чотирьох таких броньовиків. І навіть перефарбували принаймні частину з них у расово вірний піксель.

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки J

https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М