З літерою "Т": турецькі модернізації танків М60

 

М60Т під час бойових дій в районі Африна (Сирія)

Туреччина придбала танки М60, так би мовити, на розпродажу. На початку 1990-х років армія США постала перед проблемою: що робити з сотнями ненових танків, що припадали пилом на складах у Західній Європі і підлягають скороченню в рамках міжнародних договірних зобов'язань? Утилізація їх була витратною процедурою. Більш вигідним виявилося роздати їх союзникам, причому практично задарма — нові господарі сплатили лише за транспортування. Так турецька армія стала щасливим власником 932 танків серії М60, багато в чому подібних до машин М48, які становили основу її танкового парку.

 

Отримані танки належали до кількох модифікацій. 274 машини М60А1 RISE відповідали рівню 1960-х років, поступаючись навіть модернізованим у Туреччині танкам М48А5Т1/Т2. Їхня архаїчна система управління вогнем базувалася на стереоскопічному віддалемірі та механічному балістичному обчислювачі. Ці танки мали обмежені можливості ураження рухомих цілей, а точність вогню в русі була вкрай низькою, незважаючи навіть на наявність стабілізатора озброєння. Іншими словами, прицільний вогонь був можливий з нерухомого танка по нерухомій мішені... Інші 658 машин належали до модифікацій М60А3 та М60А3 TTS. Вони мали відносно сучасну комп’ютеризовану систему керування вогнем з лазерним віддалеміром, а у варіанті М60А3 TTS – ще й тепловізійні оглядово-прицільні прилади. Ці танки за своїми бойовими можливостями приблизно відповідали М48А5Т1/Т2.

 

Спробуємо реанімувати мотлох

 

Наприкінці останнього десятиліття минулого століття Туреччина оголосила тендер на модернізацію танків М60А1. У конкурсі взяли участь дві компанії. Американська «Дженера Дайнемікс» запропонувала пакет під позначенням 120S, що передбачав встановлення башти від танка М1А1 «Абрамс» зі 120-мм гарматою та сучасною системою управління вогнем (СУВ). Крім того, танк мав отримати новий дизель потужністю 1200 к.с. та вузли підвіски від М1А1.

 

Конкуренцію американцям склала ізраїльська фірма IMI. Вона запропонувала пакет модернізації «Сабра», що базувався на рішеннях, вже випробуваних під час модернізації ізраїльських М60. Передбачалося встановлення нової СУВ, 120-мм гармати з електроприводами наведення, а також додаткового пасивного бронювання башти і корпусу. Оригінальна командирська башточка М60 замінювалася на нову, зменшеної висоти.

 

Модернізований танк М60Т

Кращою визнали ізраїльську пропозицію. У березні 2002 року було підписано угоду, яка передбачала доопрацювання 170 танків М60А1 до рівня М60Т. Турки обрали розширений пакет модернізації «Сабра» Mk 2, який відрізнявся від первинного заміною силової установки (дизель MTU MT881 Ka-501 потужністю 1000 к.с. та гідромеханічна трансмісія «Ренк» RK304S). Також, на відміну від «Сабри» Mk 1, новий пакет передбачає застосування елементів динамічного захисту.

 

М60Т оснащений СУВ «Найт» фірми «Елбіт» – експортним варіантом системи «Баз». До її складу входять цифровий балістичний обчислювач, комбінований денний/нічний приціл навідника з інтегрованим лазерним віддалеміром і тепловізійною камерою, метеодатчик, монітори та пульти управління командира та навідника. А ось командирська башточка М19 з 12,7-мм кулеметом М85 залишилася незмінною.

 

СУВ «Найт» на голову перевершує старе прицільно-оглядове обладнання М60А1. Однак вона поступається найбільш сучасним системам, оскільки не має у своєму складі оглядово-прицільно приладу командира, інтегрованого в СУВ. Командир у разі потреби може взяти на себе керування вогнем, користуючись прицілом навідника, але його можливості з цілевказання є недостатніми.

 

Схема додаткового бронювання М60Т

Головним озброєнням М60Т є 120 мм гармата MG253 зі стволом завдовжки 44 калібри, створена в Ізраїлі на основі американської М256 (ліцензійного варіанту німецької Rh120 L/44). Боєкомплект складається з 42-х снарядів, розміщених в індивідуальних вогнестійких контейнерах FRAC. Використовуються снаряди ізраїльської розробки, випуск яких налагоджений за ліцензією в Туреччині – бронебійні підкаліберні М322 і багатоцільові (кумулятивно-осколкові) М325.

 

Прототип М60Т був готовий у 2005 році, а останні із 170 модернізованих танків турецька армія прийняла у квітні 2010-го. Офіційна вартість контракту з IMI склала 700 мільйонів доларів, проте насправді витрати на програму модернізації виявилися вищими.

 

Танки М60Т на параді

На момент завершення програми модернізації М60Т пріоритети у сфері танкового озброєння турецької армії змінилися. Закупівля у Німеччини 354 вживаних «Леопардів» 2А4 (298 танків надійшло в 2005-2007 роках, а 56 — у 2010-2013-му) дозволила істотно підвищити бойовий потенціал танкових частин. 2007 року стартувала програма розробки власного основного бойового танка «Алтай». У такій ситуації подальшу модернізацію американської «спадщини» визнали недоцільною. У 2011 році турецька фірма «Стандарт Біо Макіна Екіпман» спільно з американським «Рейтеоном» запропонувала модернізаційний пакет для танків М60А3. Він передбачав установку 120-мм гармати М256, монтаж на даху башти дистанційно керованої установки з 25-мм гарматою LW25 (боєкомплект 300 снарядів), оновлення СУВ, заміну двигуна більш потужним (1200 к.с.), а також посилення броньового захисту. Однак ця пропозиція не зацікавила міністерство оборони Туреччини.

 

Прототип М60А3, модернізованого за проєктом фірми "Стандарт Біо Макіна Екіпман"

З урахуванням бойового досвіду

 

Наприкінці 2015 року влада Анкари ухвалила рішення про розширення своєї участі в конфлікті на Близькому Сході. У грудні турецькі війська увійшли на територію Північного Іраку, офіційно – в рамках боротьби проти ІДІЛ, а насправді – для протидії курдам. У серпні 2016 року на півночі Сирії розпочалася операція «Щит Євфрату», яка тривала до квітня наступного року. У боях проти ісламістів і курдів турецької армії довелося зіткнутися з противником, який добре знає місцевість, має бойовий досвід і має значну кількість протитанкових засобів, часом дуже сучасних. Підсумком стали вельми відчутні втрати в людях та техніці, понесені турецькою армією. Справжнім шоком стало знищення десятка танків «Леопард» 2А4, які вважалися найкращими у турецькому арсеналі. Крім того, було втрачено три М60Т та один М60А3.

 

Завантаження на трейлери танків М60Т 5-ї бронетанковї бригади. Залізнична станція Газіантепе, 27 листопада 2015 р.

Першою втратою турецьких танкових сил був М60А3, знищений 28 серпня 2016 року в районі населеного пункту Джарабулус (біля стику кордонів Туреччини, Іраку та Сирії). Курдські бойовики успішно застосували щодо нього ПТУР «Тоу». У результаті танк згорів, загинув один із членів екіпажу.

 

Результат ураження М60Т протитанковою ракетою

Дуже небезпечним для турецьких танків виявився ПТРК 9К135 «Корнет-Е». Турецьким танкістам вперше довелося відчути на собі вплив цих ПТКР 19 серпня 2016 року, в Іраку, в районі бази Башика (на північ від Мосула). Танк М60Т, який перебував на блокпосту, був уражений ракетою 9М135 у башту. Завдяки щасливому випадку кумулятивний струмінь пройшов по дотичній, не пробивши основну броню, а лише пошкодивши додаткове бронювання і оголовок прицілу.

 

6 вересня 2016 року танки М60Т потрапили під обстріл «Корнетів» у Сирії, біля населеного пункту Аль-Вакф. Одна з бойових машин отримала попадання в ліву стінку башти, що призвела до займання метальних зарядів гарматних пострілів. Другий М60Т також отримав попадання ПТКР, але наслідки його невідомі. Загалом у тому бою загинули двоє турецьких солдатів, а ще п’ятеро отримали поранення (один із них згодом помер у шпиталі). Через кілька днів, поблизу Хава Хаюк, жертвою ісламістів став ще один М60Т. Ракета пробила лобову броню башти, спалахнули метальні заряди. Загинули троє танкістів, уцілів лише механік-водій.

 

Основною причиною втрат турецьких танків було визнано погану ситуаційну обізнаність екіпажів. Танкісти не могли виявити ані позицію ПТРК, ані момент пуску ракети, ані ПТКР в польоті. Першим підсумком став конкурс на модернізацію 200 танків (120 М60Т, 40 М60А3 та 40 «Леопард» 2А4) із загальним бюджетом 500 мільйонів доларів, оголошений у січні 2017 року. У ньому взяли участь п'ять турецьких фірм: «Аселсан», ВМС, FNC, «Отокар» та «Рокетсан». Програма доопрацювань «Леопардів» розвивалася мляво — через застосування цих танків проти курдів німецький уряд не давав дозволу на доопрацювання. А ось модернізація танків М60 під шифром «Фират» (Євфрат по-турецьки) просувалася успішніше.

 

Поліпшити ситуаційну обізнаність: М60Т1 та М60А3Т

 

У травні 2017 року переможцем у конкурсі на доопрацювання М60Т оголосили фірму «Аселсан». Із нею підписали контракт вартістю майже 110 мільйонів доларів. Модернізовані танки одержали позначення М60Т1 (зустрічається також М60ТМ). Головним завданням модернізації було покращення ситуаційної обізнаності екіпажу. Танк отримав систему спостереження YAMGÖZ (YAkın Mesafe GÖZteleme sistemi — система спостереження ближньої дальності). Вона включає чотири оптичні головки, встановлені по кутах вежі. Кожна головка має три телекамери і три неохолоджувані тепловізори. YAMGÖZ забезпечує екіпажу круговий огляд місцевості як вдень, так і вночі. Поруч із головками YAMGÖZ встановлені датчики системи попередження про лазерне опромінення TLUS (Tank Laser Uyarı Sistemi). Крім виявлення опромінення і генерації сигналу тривоги, TLUS здатна розпізнавати характер джерела лазерного променя (дальномір, пристрій підсвічування мети чи головка самонаведення ракети). Механік-водій має в своєму розпорядженні систему спостереження ADIS. Вона складається з двох головок, одна з яких встановлена на лобовому листі корпусу, а друга — на правій надгусеничній полиці ззаду. У кожній головці є телевізійна та тепловізійна камери з полем зору 40х30º, зображення яких виводиться на монітор.

 

Прототип М60Т1

На даху ніші башти М60Т1 з'явився дистанційно керований стрілецький модуль SARP (Stabilized Advanced Remote Platform) з власним прицільним блоком. Модуль може комплектуватися 12,7-мм або 7,62-мм кулеметом (боєкомплект, відповідно, 400 або 1000 набоїв) або 40-мм автоматичним гранатометом (96 гранат). SARP стабілізований у двох площинах і має систему автоматичного утримання цілі. Модуль має круговий горизонтальний обстріл, а кут наведення у вертикальній площині становить від -30 до +60º.

 

Прототип М60Т1

Установка модуля SARP дозволила відмовитися від штатної командирської башточки М19 з 12,7-мм кулеметом. Замість неї встановлена нова, меншої висоти, з п’ятьма приладами спостереження, розташованими по периметру. Ще одним нововведенням став блок додаткових вентиляторів системи кондиціювання бойового відділення, встановлений у кошику за нішею башти. Там же розташовані два гучномовці, необхідні для поліцейських операцій.

 

Танки М60Т1 на одній з турецьких військових баз

Танки М60Т1 дебютували у бою в січні 2018 року під час операції «Оливкова гілка» у курдському анклаві Афрін (у ній також брали участь і немодернізовані М60Т). А у березні того ж року був продемонстрований перший екземпляр танка М60А3Т, доопрацьованого за програмою «Фират».

 

Оскільки турецькі М60А3 раніше не зазнавали модернізації, то обсяг їх доробок був більшим, ніж при переробці М60Т в М60Т1. Танки отримали динамічну броню розробки фірми «Рокетсан», що захищає башту (спереду та з боків), лобову проєкцію корпусу та передні секції бортових екранів. Стінки бойового відділення отримали протиосколковий підбій. Крім того, М60А3Т отримав нову протипожежну систему «Арес II» фірми «Неро Індастріз» з датчиками, що працюють в інфрачервоному та ультрафіолетовому діапазонах.

 

Прототип модернізованого М60А3Т

Основне озброєння М60А3Т, як і СУВ, залишили без змін – турецьке командування вважало їх цілком адекватними для асиметричних конфліктів. Проте танк отримав модуль SARP. Також М60А3Т обладнаний системами YAMGÖZ, TLUS та ADIS.

 

Основні елементи модернізації за програмою "Фират"

У листопаді 2018 року було оголошено про плани оснастити модернізовані танки М60Т1 і М60А3Т комплексом активного захисту «Пулат» — українським КАЗ «Заслон-Л», який випускається в Туреччині за ліцензією. Кількість доопрацьованих М60Т1 та М60А3Т невідома. Вказується лише, що до кінця 2018 року КАЗ «Пулат» мали отримати перші 40 танків.

 

Радикальна пропозиція

 

На початку 2023 року турецька армія мала 2400 танків, причому переважна більшість з них – це застарілі моделі: понад 600 М60А3, 100 М60А1, 750 М48Т1/Т2, а на додачу – ще 170 «Леопардів» 1А4 і 227 1А3. Замінити їх «Алтаями» вдасться ще не скоро. Тож питання модернізації застарілих бойових машин лишається актуальним.

 

Фірма «Рокетсан» запропонувала досить радикальний варіант модернізації під назвою M60A3 Next Generation. Основа його – це нова башта MZK (Modüler Zırhlı Kule). Наявність в назві башти слова «модульна» натякає на те, що її можна встановлювати не тільки на М60А3, але й на інші танки. Фірма у своїх рекламних матеріалах стверджує, що MZK можна монтувати, наприклад, на Т-72. Але для Туреччини більш цікавим може стати опція встановлення таких башт на «Леопарди» 1А3/А4.

 

Демонстратор технології M60A3 Next Generation

Цікаво, що конструктори M60A3 Next Generation відмовились від 120-мм гармати – в MZK встановлена стара добра М68 калібру 105 мм, але з автоматом заряджання. Магазин останнього знаходиться у великій кормовій ніші і відділений від бойового відділення броньованою перегородкою. Відповідно, екіпаж M60A3 Next Generation скоротився з чотирьох до трьох осіб. Порівняно зі старою баштою М60А3, нова має меншу висоту і суттєво кращу захищеність. Вона забезпечується комбінованою багатошаровою бронею в лобовій проєкції, додатковими модулями – пасивними в передній частині башти, динамічними по боках і на даху, а також решітчастими екранами, які захищають магазин автомата заряджання. За заявою розробника, маса башти зі встановленими СУВ, іншим обладнанням, а також дистанційно керованою стрілецькою установкою не перевищить 13 т (стара башта М60А3 важить 14,5 т).

 

Орієнтовний вигляд модернізованого M60A3 Next Generation

Наразі побудований лише демонстратор технології M60A3 Next Generation – шасі М60А3 з баштою MZK. Зрозуміло, що у разі ухвалення рішення про модернізацію треба буде також оновлювати силову установку, посилювати захищеність корпусу тощо.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://www.buymeacoffee.com/andrijkhar9

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М