Тюнінгований «Ураган»

 

На території Курської народної республіки наші воїни знищили цікавий екземпляр – РСЗВ «Ураган» на новому шасі. Як відомо, в базовому варіанті пускові установки 9П140 і транспортно-зарядні машин 9Т452 220-мм реактивної системи залпового вогню «Ураган» базуються на чотиривісних шасі ЗІЛ-135ЛМ. Ці шасі є досить складними в експлуатації з огляду на складну силову установку з двох карбюраторних двигунів, та й морально застарілі. Тож не дивно, що лаптєногі намагались модернізувати цю РСЗВ.

 

Перша спроба, реалізована ще у 2012 р., виглядала дуже амбітно: на чотиривісному шасі МЗКТ-7930 встановили нову пускову установку, пристосовану для стрільби як 220-мм снарядами «Урагану», так і 300-мм – від «Смерча». Однак обсяг випуску таких систем, названих «Ураган-1М», склав лише одну батарею – шість пускових установок, виготовлених у 2016 р. На 2017 р. планувалось поставити аж два полкових(!) комплекти, але нічого з цього не вийшло. Чому? Ймовірно, вирішили не прив’язуватись до мінського шасі. А, може, реальні характеристики «Урагану-1М» виявились далекими від задекларованих.

 

Ще з 2020 р. пророблявся економ-варіант модернізації – проста перестановка артилерійської частини 9П140 на нове шасі (так, як зробили українські конструктори з «Бастіоном-03» на КрАЗівському шасі і «Буревієм» на «татрівському»). Для цього взяли тривісне шасі БАЗ-69092 виробництва Брянського автозаводу. Однак повідомлення про початок постачання таких РСЗВ під назвою «Ураган-1» з’явились тільки в грудні 2023 р.


 

«Герой» нашої сьогоднішньої розповіді десь на Курщині потрапив під залп HIMARSa. Машину добряче посікло вольфрамовими кульками, та броньована кабіна врятувала нікчемні життя двох з чотирьох членів екіпажу. Як виявилось, ненадовго: їх добили fpv-дронами. Наскільки знаю, це перший зафіксований випадок знищення «Урагану-1», хоча звичайних «Ураганів» накришили немало – за даними орікса, 86 (76 знищених, 4 пошкоджених, 6 затрофеєних).

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М

А-222 "Бєрєг"