Броньований епіциклоїд інженера Семчишина

 

Перша світова війна (як, зрештою, і будь-яка війна) стала потужним стимулом для винахідництва. Різного роду фахівці, ентузіасти, аферисти і дурники наввипередки пропонували різного роду проєкти, покликані пришвидшити процес знищення противника. Іноді ці проєкти були настільки, гм, сміливими, що викликають сумнів у психічній адекватаності їхніх авторів. Не оминула ця хвиля технічної творчості і Галичину.

 

Львів’янин Іван Семчишин, інженер за фахом, у 1915 р. запропонував машину для знищення фортець «Обой» - один з найбільш божевільних проєктів в історії людства. Іншими найменуваннями, що використовувалися в документах, дотичних до цього проєкту, були «Броньований епіциклоїд», «Катающаяся крєпость» і «Апарат Семчишина». Машина являла собою величезний еліпсоїд з поздовжнім розміром 300-500 метрів, виготовлений з листів загартованої сталі завтовшки 100 мм.


 

Як же це все мало рухатись? Встановлені всередині конструкції двигуни приводили в дію спеціальний маховик-ексцентрик. Рух останнього і забезпечував перекочування «Обоя» землею. У своїй пояснювальній записці він вказував середню розрахункову швидкість ... 300 (!) верст на годину (понад 300 км/год). Для руху вгору по схилах винахідник передбачив використання спеціальних порохових реактивних прискорювачів.

 


Жодного озброєння для «Броньованого епіциклоїда» не передбачалось – він мав чавити фортеці своєю колосальною масою.

 


Що характерно – свій проєкт Семчишин скерував не до Відня, а до Петрограда. Ось його лист – мовою оригіналу:

«ВСЕМИЛОСТЕВЕЙШИЙ ГОСУДАРЬ:

Прилагая проект на машину до уничтожувания неприятельских крепостей, названну «Обой», осмеливаюсь покорнейше просить — когда ВАШЕ ИМПЕРАТОРСКОЕ ВЕЛИЧЕСТВО соизволит найти проект достойным расследования — о благосклонное повеление дабы я получил дозволение и условия, при какых мог бы соделывать модель.

Это пишу при артеллерийском гуле и при начатом очищении гор. Львова. Радувало бы меня скорее решение по телеграфу, ибо на случай дальшой эвакуации я, как австрийский подданный не имеющий дозволения ни возможности уехать в Россию, мусел бы остаться на противной стороне боевого фронта.

За незнание язика прошу извинения.

ВАШЕМУ ИМПЕРАТОРСКОМУ ВЕЛИЧЕСТВУ

Всепреданнейший

Семчишин»


 

Ось такий москвофільсько-колаборантський львівський інженер... Цікаво, якою була його подальша доля? А проєкт його благополучно відправили в архів – через абсолютну нереалістичність.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М

А-222 "Бєрєг"