Протидронові "Рапіри"

 

Машини "Рапіра-2" (в центрі) і "Рапіра-3" (за нею)

Тренд до створення мобільних протидронових систем, який зараз є дуже помітним на Заході (про системи «Скай Ворден», «Террахок», «Койот» я вже розповідав), дійшов і до лаптєстану. На форумі «Армія-2024» були представлені одразу два варіанти такої системи – «Рапіра-2» і «Рапіра-3».

 

Перша «Рапіра» демонструвалась ще минулого року, однак в серійне виробництво, наскільки можна зрозуміти, не пішла. Вона базується на шасі бронеавтомобіля «Тігр», обладнана радаром з активною ФАР і заявленою дальністю дії 20 км, а також озброєна чотирма 7,62-мм кулеметами (загальний боєкомплект 4000 набоїв).

 

"Рапіра-2"

Представлені цьогоріч бойовій машини «Рапіра-2» і «Рапіра-3» базуються на шасі бронеавтомобіля АМН-590951 «Спартак», тільки перша – на його варіанті з, так би мовити, повноформатним броньованим кузовом, а друга – на варіанті пікапа, з короткою чотиридверною кабіною і вантажною платформою.


"Рапіра-3"
 

«Рапіра-2» обладнана комплексом засобів виявлення БпЛА, включаючи РЛС з антеною на телескопічній щоглі, а також оптикоелектронну станцію. Її озброєння – 7,62-мм кулемет ПКТМ. Ймовірно, є і «глушилка» - станція РЕБ для придушення дронів. А у варіанті «Рапіра-3» озброєння складається з десятизарядної пускової установки для 80-мм некерованих ракет С-8 – авіаційних, але адаптованих для застосування з наземних ПУ. Заявляється, що «Рапіра-3» буде використовувати створені у 2023 р. ракети С-8ОФП зі збільшеною максимальною дальністю пуску (для попередніх модифікацій С-8 цей параметр становить від 2 до 4 км), важчою бойовою частиною і модифікованим цифровим підривником. Але при цьому ракета лишилась некерованою. НМСД, вона буде ефективна для стрільби по дронах лише в упор. Ще одна особливість – брак РЛС на «Рапірі-3». Вочевидь, машини «Рапіра-2» і «Рапіра-3» призначені для застосовування в комплексі, коли на першу з них покладаються, головно, завдання виявлення цілей, а на другу – знищення БпЛА.

 

Шановні читачі, якщо моя писанина вас зацікавила – можете докинути трошки на книжечки: https://buymeacoffee.com/andrijkhar9

 

Приватбанк: 4731 2196 4166 1818

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Ладога"

Довідник: Ту-22М

А-222 "Бєрєг"